2.5 C
Belgrade

Sve spremno za 69. Martovski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu

Sve pripreme urađene su po planu i Grad Beograd je spreman za 69. Martovski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, čije je otvaranje planirano za sutra, izjavio je pomoćnik gradonačelnika i predsednik Odbora Martovskog festivala Andreja Mladenović.

Konferenciji u beogradskom Domu omladine prisustvovali su i Nenad Dragović, v. d. direktora Doma omladine Beograda, Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala, Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, i Adrien Feiks, direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu. Prisutnima na konferenciji obratio se dobitnik nagrade za životno delo 69. Martovskog festivala prof. Nikola Lorencin.

Mladenović je rekao da je siguran da će publika uživati u jednom sjajnom programu koji su pripremili umetnički direktor, selekciona komisija i žiri. 

– Grad se u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, Filmskim centrom Srbije, prijateljima festivala, sponzorima i Domom omladine, kao organizatorom ovog našeg najdugovečnijeg festivala dokumentarnog filma, potrudio da sve pripreme budu urađene po planu kako bi ova manifestacija mogla sutra da počne – rekao je Mladenović.

On je tom prilikom predstavio ovogodišnjeg dobitnik nagrade za životno delo 69. Martovskog festivala profesora Nikolu Lorecina, dodavši da je Odbor tu odluku doneo jednoglasno na predlog umetničkog direktora festivala.

Nenad Dragović zahvalio je Gradu, Sekretarijatu za kulturu, Ministarstvu kulture i informisanja, Filmskom centru Srbije, kompaniji „Lukoil”, Austrijskom kulturnom forumu i drugim institucijama i ustanovama koje su pružile podršku organizaciji Martovskog festivala.

Prema rečima Dejana Dabića, ove godine biće vraćen format razgovora sa autorima i to će biti realizovano svakog dana od srede do subote, sa početkom u 12 časova, u holu Doma omladine. Takođe, kako je rekao, učesnicima će biti ponuđene razne radionice i biće organizovana tribina pod nazivom „Uticaj filma i drugih vizuelnih ostvarenja na porodično nasilje”.

Gordan Matić je izrazio zadovoljstvo saradnjom između Filmskog centra i Martovskog festivala, jer polovina filmova koji će biti emitovani na festivalu su zapravo projekcije Filmskog centra.

Andrien Feiks je izjavio da Austrijski kulturni forum sa zadovoljstvom podržava Martovski festival i zahvalio domaćinima na dobroj organizaciji.

Prof. Nikola Lorecin zahvalio je na priznanju za životno delo i podsetio da se tokom cele svoje karijere borio da dokumentarni film bude sve samo ne puko preslikavanje stvarnosti.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
2.5 ° C
2.8 °
1.3 °
79 %
3.6kmh
0 %
Сре
4 °
Чет
3 °
Пет
3 °
Суб
4 °
Нед
5 °