14.8 C
Belgrade

Svečana akademija u znak počasti žrtvama Holokausta u Beogradu

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović obratila se večeras prisutnima na Svečanoj akademiji povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu. Svečana akademija je održana u Spasićevom paviljonu na Starom sajmištu, na mestu velikog stradanja Jevreja. Vesna Vidović je istakla da se u teškim danima, kada je Beograd i Srbiju zadesila strašna tragedija, sećamo i jednog od najvećih genocida ljudskog roda i odajemo počast svim žrtvama – Jevrejima, ali i Romima i Srbima, svima koji su u nasilju stradali samo zato što su pripadali drugoj naciji i veri.  

– Na ovom mestu, pre 86 godina, gradio se Beogradski sajam kao prvi, savremeni, urbani kompleks na levoj obali Save. Svi su tada želeli da Sajam bude mesto susreta, ne sluteći da će samo nekoliko godina kasnije izložbeni paviljoni postati gubilišta i logor smrti, stratišta Jevreja, Roma i Srba. Staro sajmište predstavlja najmasovnije mučilište u Beogradu. U dva nacistička logora stradalo je više od šest i po hiljada Jevreja, oko deset hiljada Srba i više stotina Roma. Nemoguće je razumeti i objasniti da je toliko nevinih i nedužnih ljudi izgubilo život zbog pripadnosti drugom narodu. Takvi zločini predstavljaju ogroman poraz za čitavo čovečanstvo – rekla je Vesna Vidović. 

Zamenica gradonačelnika je naglasila da su o ovim zločinima snimani filmovi, napisane knjige i tekstovi, ali da to nije dovoljno i da moramo i dalje da govorimo na ovu temu i da podižemo spomenike. 

– Podsećanjem na žrtve, poštujemo svoju prošlost. Naša je obaveza da sećanja upišemo i u budućnost, kako buduće generacije ne bi zaboravile svoju prošlost. Skupština Grada Beograda 2014. godine donela je odluku da se 10. maja obeležava Dan sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu kao veoma važan datum za naš grad. Tog dana ubijena je poslednja grupa Jevreja u logoru na Starom sajmištu – kazala je ona. 

Podsetila je i da Grad Beograd danas radi na projektu izgradnje Memorijalnog centra i rekonstrukcije Starog sajmišta, koje je decenijama bilo zapušteno kao posledica nebrige. Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda je tokom 2022. otpočeo izradu projekta sanacije, adaptacije i rekonstrukcije Italijanskog paviljona, a zajedno sa Ministarstvom kulture izradio je projekat rekonstrukcije i sanacije Centralne kule, gde je završetak radova planiran za kraj ove godine. 

– Danas Srbija pokazuje posvećenost kulturi ljudskih prava i kulturi sećanja, a ideja svih ovih projekata jeste poštovanje prošlosti, podsećanje i uspomena na nevine žrtve Holokausta i zaštita mesta stradanja. To je i naša obaveza prema svim žrtvama. Kako su naše žrtve zajedničke, tako je i tuga zbog Holokausta srpska koliko i jevrejska. Više nego bilo kada potrebno je da smo ujedinjeni, da radimo i napredujemo. Dok smo mi živi, sve će žrtve živeti u našem kolektivnom sećanju, kao i u svim vremenima koja dolaze. Neka je večna slava svim žrtvama – poručila je Vesna Vidović.  

Predsednik Jevrejske opštine Beograd Aron Fuks ocenio je da Jevreji širom Evrope doslovce svaki dan mogu da održe komemoraciju zbog stradanja svojih sunarodnika od nacističke Nemačke i njihovih saradnika.

– Danas se sećamo i od zaborava čuvamo stradale Jevreje Beograda i okupirane Srbije, žrtve mržnje, čiji je jedini greh bio to što su bili Jevreji. Iako je to bio najveći gubitak za jevrejski narod, naš grad i zemlja izgubili su deo svog identiteta, a stvaralaštvo i kultura jevrejskog naroda gotovo su iščezli – naveo je Fuks.

On je podsetio da se na današnji dan završila likvidacija Jevreja na tlu Beograda, te da je obaveza potomaka i društva u celini da se sećamo stradalih u Holokaustu, „ne samo kao broja već i po imenu i prezimenu”. 

– Sećanjem na njih, podsećamo i sebe da se to može desiti ponovo. Na nama je da ne pokažemo ravnodušnost nad bilo kakvim oblicima mržnje i tako sprečimo da se to ponovi – istakao je Fuks. 

Na svečanoj akademiji govorio je i Ladislav Mezei, predsednik „B’nei B’rit Srbije”, odlomke dramskog teksta o stradanjima Jevreja čitali su Vanja Ejdus i Mladen Andrejević dok su kompozicije izvodili Srpsko-jevrejsko pevačko društvo – hor „Braće Baruh” i vokalni i instrumentalni solisti.

beogradski.rs / Beoinfo

Najnovije

Belgrade
clear sky
14.8 ° C
15.2 °
14.1 °
55 %
5.1kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
12 °
Нед
17 °