3.2 C
Belgrade

Svečano obeležena 78. godišnjica od oslobođenja Savskog Venca i Beograda

Povodom obeležavanja Dana oslobođenja Beograda i opštine Savski venac u Drugom svetskom ratu, SUBNOR Savski venac je organizovao skup u svečanoj sali Gradske opštine.

Manifestaciju je svečano otvorila predsednica SUBNOR-a Savski venac Olga Stoiljković Trifunović. Ispred opštine prisutne je pozdravio predsednik Skupštine GO Savski venac Strahinja Kukić.

Prisutne je pozdravila Olga Stoiljković Trifunović koja je istakla da je oslobođenje glavnog grada imalo moralno-politički značaj i izazvalo nov borbeni polet za konačno oslobođenje zemlje. U prigodnom referatu, iz izvoda ratnih dnevnika, citirala je naređenja i zapovesti Štaba Prvog proleterskog korpusa za napad na Beograd kao i za konačno oslobođenje otadžbine od fašističkog okupatora.

Priređen je i prigodan kulturno-umetnički program u kome su učestvovale učenice Vojne gimnazije, Viktor – Vanja Blam i Ana Simonović iz Ruskog doma, učenici OŠ „ Radojka Lakić“ i OŠ „Vojvoda Mišić“ koji su nagrađeni na literarnom i likovnom konkursu.

Predsednik SUBNOR-a Srbije general Vidosav Kovačević uručio je „MEDALJU BORCA“ Jakici Popović, borcu Narodnooslobodilačkog rata i priznanje „VELIKO HVALA“ za doprinos u razvijanju i osavremenjivanju tradicija oslobodilačkih i odbrambenih ratova i očuvanju tekovina antifašističke borbe Srbije predsedniku Gradske opštine Savski venac Milošu Vidoviću. U ime predsednika GO Savski venac priznanje je primio Strahinja Kukić, predsednik Skupštine GO Savski venac.

U prepodnevnim časovima članovi SUBNOR-a Savski venac i Prve proleterske učestvovali su na memorijalnom defileu „Pobeda slobode“, od hotela Moskva na Terazijama do Trga Republike. Na Trgu Republike održan je scensko-muzički spektakl “Pesma slobodi”, koncert partizanskih pesama praćen dramskim, plesnim i video sekvencama.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
mist
3.2 ° C
3.5 °
2.5 °
99 %
3.1kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °