2.5 C
Belgrade

Svečano otkrivanje spomenika Matiji Banu

Učetvrtak, 12. maja, u 11:00 časova biće upriličena svečanost povodom otkrivanja spomenika Matiji Banu na platou ispred zgrade Gradske opštine Čukarica, Šumadijski trg br. 2.

Svečanom otkrivanju spomenika prisustvovaće zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić, dobitnici najviše nagrade Gradske opštine Čukarica „Matija Ban“, kao i brojni predstvanici kulturnog i javnog života.

O istaknutom književniku, diplomati, eruditi, predstavniku Nacionalnog pokreta Srba u Dubrovniku, govoriće istoričar umetnosti, akademik SANU, vrsni poznavalac dubrovačke književnosti i jedan od dobitnika nagrade „Matija Ban“ Zlata Bojović.

Naime, po Matiji Banu, koji je kao veliki umetnički poštovalac u svojoj kući na Košutnjaku okupljao književnu i likovnu elitu toga doba, Banovo brdo nosi ime. Pored toga što GO Čukarica tradicionalno svake godine dodeljuje nagradu, koja kao najviše opštinsko priznanje nosi ime Matije Bana, ovo je još jedan od načina da se oduži značajnoj ličnosti za njenu istoriju.

Spomenik je autorsko delo akademskog vajara Ranka Đankovića i u prirodnoj veličini je izrađen u bronzi, a biće postavljen na betonskom postamentu na novouređenom platou ispred opštine.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
2.5 ° C
2.8 °
1.3 °
79 %
3.6kmh
0 %
Сре
4 °
Чет
3 °
Пет
3 °
Суб
4 °
Нед
5 °