12.4 C
Belgrade

Svečano otvoren 69. Martovski festival

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović otvorio je večeras u Domu omladine 69. Martovski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma. Manifestacija će trajati narednih pet dana, sve do 2. aprila.

Mladenović je podsetio da se radi o jednom od najstarijih filmskih festivala ne samo u našoj zemlji već i u svetu.

– Na festivalu će biti prikazani dokumentarni, kratki igrani filmovi i animirani filmovi. Oni zaslužuju posebnu pažnju, jer nemamo priliku da ih često gledamo a imaju posebnu autorsku vrednost. Ove godine smo proširili međunarodnu takmičarsku kategoriju, pa pored dokumentarnog filma do 50 i preko 50 minuta, imamo i kategorije eksperimentalnog filma i video-arta, animirani film i kratki igrani film, što će omogućiti publici da uživa u širem izboru filmskih ostvarenja – rekao je Mladenović.

On je, podsećajući na istorijat Martovskog festivala, kazao da je ova manifestacija u prošlosti bila šansa za afirmaciju mnogih danas poznatih domaćih reditelja.

– Zato mi danas nastavljamo da dajemo šansu mladim rediteljima, koji u okviru festivala mogu da je iskoriste. Pored takmičarskog, tu je i revijalni deo festivala i, iako ovo nije manifestacija veličine i posećenosti poput Festa, treba reći da Martovski festival ipak ima probranu publiku koja uživa u ovoj vrsti filmskog stvaralašatva. Program je celodnevni, tu su razgovori sa autorima, različite radionice, žiri je međunarodni a na njegovom čelu je reditelj Lordan Zafranović. Festival će dodeliti i strukovne nagrade, za režiju, zvuk, scenario, montažu, čime pokazujemo da se rad svih učesnika stavlja u prvi plan – kazao je Mladenović.

Na otvaranju festivala Mladenović je profesoru i filmskom stvaraocu Nikoli Lorencinu uručio nagradu za životno delo, a tom prilikom istaknuto je da su pripreme za naredni, jubilarni Martovski festival, 70. po redu, već u toku kako bi ova manifestacija dostojno obeležila jedinstveni jubilej u svetu filmskog stvaralaštva.

Otvaranju festivala prisustvovali su član Gradskog veća Fadilj Eminović i sekretar za kulturu Ivan Karl, a posetiocima su se obratili nagrađeni Nikola Lorencin i Dejan Dabić, filmski kritičar i autor animiranih filmova, dugogodišnji selektor Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu i urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.  

Organizator festivala je Dom omladine Beograda, a pokrovitelji su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Filmski centar Srbije.  

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
12.4 ° C
12.8 °
10.7 °
58 %
6.7kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
14 °
Нед
13 °