6.8 C
Belgrade

Svečano završen 50. Fest

Najbolji film pedesetog Festa je „Nitram”, u režiji Džastina Kurcela, odlučio je međunarodni žiri Glavnog takmičarskog programa kojem je predsedavao glumac Miloš Biković. Prema Bikovićevim rečima, na festivalu je bilo više sjajnih filmova koji su zaslužili priznanja nego što je bilo nagrada i da, kakvu god da je odluku žiri doneo, ona ne bi bila apsolutno pravična. Prema odluci žirija, nagrada za najbolju režiju pripala je filmu „Sestre”, rediteljke Dine Dume, a nagrađena je za „veštinu vođenja i usmeravanja mladih glumaca i fantastično pripovedanje kroz objektiv”, tako da je film uspeo da ispriča priču o veoma važnoj društvenoj temi našeg vremena i pokrene dijalog. 

Počasnog „Beogradskog pobednika” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dobio je čuveni producent Din Devlin, američki producent i scenarista koji je napisao i producirao velike holivudske hitove poput „Univerzalnog vojnika”, „Zvezdane kapije”, „Dana nezavisnosti”, „Godzile”, „Patriote” i koji snima u Srbiji brojne američke serije, pri čemu je najveći investitor u filmsku i televizijsku industriju u našoj zemlji. 

Najbolju žensku ulogu ostvarila je Suzana Žuane u ostvarenju „Optužba”, u režiji Ivana Atala, i to za „za stvaranje bogatog unutrašnjeg sveta na više nego ubedljiv i upečatljiv način”. Nagradu za najbolju mušku ulogu poneo je Kejleb Landri Džouns za film „Nitram”, reditelja Džastina Kurcela, i to „za moćan i kompleksan nastup, toliko ubedljiv da je izbrisao liniju između filma i stvarnosti”. Priznanje za najbolji debi otišlo je u ruke rediteljke Sonje Tarokić za film „Zbornica”. Kako je žiri naveo, priznanje je otišlo rediteljki koja je bila dovoljno hrabra i smela da smesti toliko različitih likova u jednu prostoriju, istovremeno uspevši da stvori tako originalno delo koje može da posluži kao metafora za stanje današnjeg društva. Sonja Tarokić je putem video-poruke zahvalila žiriju i Festu na nagradi i na pozivu za učešće na beogradskom festivalu. Posebno priznanje otišlo je Alekseju Germanu Mlađem za film „Kućni pritvor”. 

Međunarodni žiri programa „Fest fokus”, u sastavu Ljubica Luković, Filip Đurić i Strahinja Madžarević, kao najbolji film nagradio je ostvarenje „Svet posle nas”, u režiji Lude Bena Salah-Kazana. Kako žiri navodi, reditelj sa „iznenađujućom zrelošću, precizno sprovedenom vizijom, na duhovit i iskren način uspeva da uhvati duh generacije u svom debitantskom ostvarenju”. Žiri programa „Fest fokus” posebno želi da pohvali i istakne film „Heroji”, reditelja Gorana Nikolića, koji odiše originalnom i hrabrom vizijom i može da bude putokaz mladim autorima da se više oslanjaju na svoju ideju nego na produkcijske uslove”. Nagrada „Fedora” za najbolji film u internacionalnoj selekciji otišla je filmu „Optužba”, u režiji Ivana Atala. Žiri za dodelu Politikine nagrade „Milutin Čolić”, u sastavu Dubravka Lakić, kritičar, Miloš Avramović, reditelj i producent, i Nemanja Ćeranić, reditelj i prošlogodišnji dobitnik ove nagrade za film „Lihvar”, jednoglasno je odlučio da ovo priznanje za najbolji većinski srpski film u programima Festa pripadne reditelju Stefanu Arsenijeviću za film „Strahinja Banović”. Nagrada „Nebojša Đukelić” pripala je filmu „Mrak”, reditelja Dušana Milića.

Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i predsednik odbora Festa, i Jugoslav Pantelić, umetnički direktor Festa i direktor Jugoslovenske kinoteke, proglasili su 50. Fest zatvorenim.

– Nadamo se da će sledeći 51. Fest biti održan u nekom boljem svetu bez rata i bez boleština i da ćemo se kao nekada radovati stoprocentno punim plućima onome što već 50 godina pruža festival – rekao je Pantelić, zahvalivši i žiriju, i gostima, i publici za još jedan sjajan Fest.

Zavesu na jubilarno izdanje festivala spustio je Simfonijski orkestar RTS-a muzikom čuvenog Džona Vilijamsa uz numere iz filmskih hitova kao što su „Ratovi zvezda”, „Indijana Džons”, „Supermen”, „Hari Poter” i drugih.

Neposredno pre zatvaranja Festa na konferenciji za novinare producentkinja Vanja Vuksanović sumirala je festival kroz brojke – tokom deset dana trajanja održano je 380 projekcija, devet premijera domaćih filmova, došlo je 116 gostiju, a zaključno sa 5. martom prodato je 52.000 ulaznica, „što je ogroman uspeh s obzirom da ove godine nije bilo filmova u Velikoj dvorani Sava centra”.

Ivan Karl je istakao da je iza nas festival jubileja i festival kontinuiteta.

– Mislim da smo ga obeležili na adekvatan, simboličan i pristojan način preko različitih aktivnosti, što će kulminirati krajem godine kada u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom budemo otvorili Muzej Festa – najavio je Karl. 

On je ocenio da će 50. Fest biti upamćen po tome što se održao u situaciji kada je pandemija korone na zalasku i tokom izbijanja rata u Ukrajini.

– Ovaj Fest nije bio granica naših sposobnosti, ali jeste mera naših mogućnosti u datom trenutku – poručio je Karl.

PostFESTum će od 7. do 13. marta biti održan u salama Doma omladine, Dvorane Kulturnog centra Beograda i u bioskopu „Sinepleks Ušće”. Publika će moći da uživa u nekim od najtraženijih filmskih naslova sa ovogodišnjeg festivala, među kojima su „Kockar”, „Vorteks”, „Heroji”, „Nitram”, „Električni život Luja Vejna”, „Gejm”, „Optužba”, „Šarlota o Džejn”, „Smrt ženskaroša”, „Suncokret”, „Superheroji”, „Zbornica”, „Belfast” i mnogi drugi.

Festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Filmski centar Srbije, partneri Lukoil, Knjaz Miloš, Super vero i Hajneken sa brendom „bira moreti”.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
6.8 ° C
7.6 °
5.7 °
88 %
0.5kmh
0 %
Сре
11 °
Чет
13 °
Пет
17 °
Суб
15 °
Нед
15 °