16.8 C
Belgrade

Svetska premijera filma “Dobrudžanska epopeja” na otvaranju 69. Martovskog festivala

Martovski festival – 69. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 29. marta do 2. aprila 2022. godine u Domu omladine Beograda, koji je i organizator događaja. Na svečanom otvaranju, 29. marta od 19 časova u Velikoj sali DOB biće održana svetska premijera dokumentarnog filma „Dobrudžanska epopeja“ (Rumunija, Srbija / 2022. / 27′), u režiji Siniše Dragina, koji će biti gost Martovskog festivala.

Film govori o kraju Prvog svetskog rata 1918. godine, koji je označio i kraj jedne od velikih imperija tog vremena, Austrougarske. Razlozi za to su mnogostruki. Jedan od njih je bio taj što su vojnici njene sopstvene vojske odbijali da se bore. Ne svi, naravno. Ko su bili ti vojnici? Šta ih je motivisalo? Živan Krkuš, rođen u selu Zlatica na krajnjem istoku carstva, bio je jedan od tih dezertera…

Siniša Dragin, Foto: Robert Ghement

Siniša Dragin potpisuje i scenario ovog ostvarenja, producenti su Raico Cornea i Predrag Jakovljević. U filmu glumi Marko Adžić, a narator je Dan Condurache.Siniša Dragin rođen je u Kuli, Jugoslavija. Režiser, scenarista, snimatelj i pisac; autor igranih i dokumentarnih filmova. Apsolvirao je 1991. Akademiju za film i pozorište u Bukureštu, Rumunija, a doktorirao 2020. sa disertacijom na temu „Šamansko putovanje, inicijacijska formula u igranom filmu“. Njegov prvi kratki film, „Tuga crnog zlata“ osvojio je Glavnu nagradu na festivalu u Oberhausenu 1994. Prvi dugometražni igrani film „Dugo putovanje vozom“ doneo mu je nagradu Evropske emiterske unije (EBU) za najbolji scenario 1998. u Ženevi. Drugi igrani film, „Svakog dana Bog nas ljubi u usta“ 2001. osvojio je Srebrnu piramidu na festivalu u Kairu i Tiger Award u Roterdamu 2002. godine. Ostvarenje „Ako zrno ne umre“ osvojilo je Dioraphte nagradu u Rotterdamu 2011. Za film „Šuma“ 2014. je dobio nagradu za najinventivniji dugometražni dokumentarni film na Internacionalnom festivalu filma „Visions du Reel“ u Nionu, Švajcarska. Kratki igrani film „Izvini“ (2016.), svetsku premijeru imao je na Palm Springs internacionalnom filmskom festivalu. Završava dugometražni igrani film „Crna ribica“.

Martovski festival, jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu, ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video artanimirani film i kratki igrani film.

Od ove godine novina je da će u međunarodnom takmičarskom programu biti zastupljeni svi rodovi kratkometražnog filma, a ne samo kratki igrani film, kako je to do sada bila praksa. Planirane su brojne premijere, specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.  

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad BeogradMinistarstvo kulture i informisanja Republike SrbijeFilmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival su podržali: Austrijski kulturni forumDPCLiving PicturesTuristička organizacija BeogradaTuristička organizacija Srbije.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
light rain
16.8 ° C
16.9 °
15.2 °
90 %
2.1kmh
40 %
Нед
18 °
Пон
25 °
Уто
28 °
Сре
26 °
Чет
28 °