2.9 C
Belgrade

Tradicionalna manifestacija „Dani slobode 2022“: Sećanje na velike podvige našeg naroda i saveznika u prvom i drugom svetskom ratu

Manifestacija „Dani slobode 2022“, kojom se obeležava 78 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i 104 godine od oslobođenja u Prvom svetskom ratu, počela je danas memorijalnim defileom i svečanim koncertom na Trgu Republike, u prisustvu brojnih državnih zvaničnika, predstavnika Skupštine grada Beograda, Gradske opštine Stari grad, verskih zajednica, predstavnika Vojske Srbije i SUBNOR-a.

Manifestacije će trajati do 28. oktobra tokom koje će biti održan niz kulturno-umetničkih programa u znak sećanja na velike podvige našeg naroda i saveznika u Prvom i Drugom svetskom ratu. Nakon defilea i koncerta, prvog dana su na Trgu Republike prikazane epizode iz poznatih partizanskih filmova.

Od 21. oktobra, ispred značajnih spomenika saveznika biće odata počast i zahvalnost saveznicima u borbi za oslobođenje. Poslednji događaj je predstava “Povratak u Beograd“, koja će biti održana 1. novembra na platou ispred Skupštine grada u 13 sati, a koja će se baviti pričom Ivana Živaljevića, prvog srpskog oficira koji je posle 45 dana ofanzive, ušao u Beograd.

Vizuelni identitet manifestacije je kamena ploča na ulazu u Spomen groblje oslobodiocima Beograda, koje je izgrađeno 1954. godine povodom desetogodišnjice oslobođenja grada, po ideji arhitekte Branka Bona.

„Dani slobode“ je tradicionalna manifestacija u organizaciji Grada Beograda koja slavi dva datuma oslobođenja Beograda, 20. oktobar 1944. i 1. novembar 1918. godine, a zamišljena je kao festival pozorišta, uličnog performansa, javnih koncerata i izložbi na otvorenom.

Detaljan program može se videti na sajtu „Dani slobode 2022“.

beogradski.rs / GO Stari grad

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
2.6 ° C
2.8 °
2.4 °
96 %
1.5kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °