21.2 C
Belgrade

Tradicionalno obeležen dan Vazduhoplovnog zavoda ”Moma Stanojlović”

U Vazduhoplovnom zavodu ”Moma Stanojlović” svečano je obeležen 1. juli – dan kada je pre 106 godina na aerodromu Mikra kod Soluna naredbom Štaba Vrhovne komande srpske vojske formirana Aeroplanska radionica kao podrška za tehničko održavanje i remont vazduhoplova Srpske avijacije na Solunskom frontu. U ime Gradske opštine Zemun svečanosti je prisustvovao član Veća Boško Radovanović.

Centralna svečanost bila je prilika da komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnik Duško Žarković uruči nagrade zaslužnim oficirima i civilnim licima na službi u Vojsci Srbije, odnosno u Vazduhoplovnom zavodu ”Moma Stanojlović”.

Vazduhoplovni zavod nazvan je po narodnom heroju Momčilu Momi Stanojloviću, poručniku pilotu JKV, koji je poginuo na Sutjesci 1943. godine kao zamenik komandanta Treće udarne sandžačke brigade.

Pored poslova remonta i proizvodnje za potrebe vojske, Zavod je i ovlašćena metrološka laboratorija. Stručnjaci koji rade u Zavodu osposobljeni su za pružanje usluga baždarenja širokog spektra uređaja i merne opreme za potrebe kako vojnog, tako i civilnog sektora.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
few clouds
21.1 ° C
21.3 °
18 °
85 %
3.1kmh
20 %
Пон
25 °
Уто
28 °
Сре
27 °
Чет
29 °
Пет
28 °