3.2 C
Belgrade

Tribina „Beograd za početnike” ONE SU MENjALE SRBIJU u GO Grocka

Intrigirajuća priča „ONE SU MENjALE SRBIJU“ posvećena kulturi sećanja na minule događaje, plemenite i herojske žene Srbije, naziv je tribine „Beograda za početnike“ koja je održana u petak 3. marta u velikoj sali Gradske opštine Grocka pred brojnom publikom svih uzrasta, u susret Međunarodnom danu žena.

Organizatori događaja su Centar za kulturu Grocka, Gradska opština Grocka, Savet za rodnu ravnopravnost i Komisija za rodnu ravnopravnost GO Grocka, u saradnji sa „Beogradom za početnike”, a gošća Smiljana Popov, novinarka, autorka i urednica serijala „Beograd za početnike” i „Srbija za početnike”, na sebi stvojstven način je živom rečju i slikom povela publiku u nezaboravno druženje. Moderatorka skupa bila je istoričarka umetnosti Zorica Atić, direktorka Centra za kulturu Grocka.

Tribina je posvećena kulturi sećanja na znamenite žene Srbije, koje su svojim radom, hrabrošću, posvećenom borbom, žrtvom i velikim uspesima koje su ostvarile menjale svoju, ali i naše sudbine danas. Stekle su za nas danas pravo glasa, slobodu kretanja, putovanja, obrazovanja, zapošljavanja, nasleđivanja imovine… One su Draga Dimitrijević Dejanović, Katarina Milovuk, Draga Ljočić, Isidora Sekulić, Nadežda Petrović, Marija Maga Magazinović, Danica Jovanović, Ksenija Atanasijević, Smilja Kostić Joksić i mnoge druge svojim životnim pozivima postale simboli humanizma i čovekoljublja, a razgovor o znamenitim ženama naše istorije začinjen je emitovanjem epizode „Beograda za početnike“ o Jelisaveti Načić, prvoj ženi arhitekti u Srbiji (ali i jednoj od prvih u Evropi).

Te hrabre, samosvojne Srpkinje, morale da se suprotstave porodici, čaršiji, kraljevima i ministrima – da bi dobile pravo da se obrazuju i rade. U Srbiji žene nisu imale pravo na osnovnu školu do 40-ih godina 19. veka, a za visoko obrazovanje izborile su se početkom 20. veka. Jer One su menjale Srbiju i modernizovale srpsko društvo.

Događaj u Opštini Grocka je otvorila predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost GO Grocka Dušica Memarović.

Događaju su uz, sugrađane i posetioce iz drugih opština Grada Beograda, prisustvovali predstavnici GO Grocka, predsednica SO Grocka Vesna Damnjanović sa saradnicima, predstavnice Udruženja žena sa teritorije GO Grocka, Centra za socijalni rad u Grockoj, Dnevnog kluba za starija lica u Grockoj Gerontološkog centra Beograd, kao i mnogih drugih javnih službi.

Mlada publika je takođe dala svoj doprinos – bili su tu učenici OŠ „Miloje Vasić“ iz Kaluđerice sa nastavnicom Milicom Aleksić, koji su za ovu priliku naslikali znamenite žene o kojima je bilo reči i pomno pratili događaj, baš kao i đaci Srednje škole Grocka sa profesorkom Tanjom Vujić.

GO Grocka

Najnovije

Belgrade
mist
3.2 ° C
3.5 °
2.5 °
99 %
3.1kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °