2.9 C
Belgrade

Tribina „Budimo bezbedni“ o problemima osoba sa invaliditetom u saobraćaju i javnom prostoru

U Ustanovi kulture „Parobrod“ održana je tribina „Budimo bezbedni“ posvećena problemima sa kojima se svakodnevno u javnom prostoru suočavaju osobe sa invaliditetom, kao i mogućnostima rešavanja takvih problema od strane lokalne samouprave i pojedinaca koji su u mogućnosti da pruže pomoć i podršku. Tribinu „Budimo bezbedni“ organizuje istoimeno udruženje čiji je osnivač TV voditeljka Dea Đurđević, a bavi se podizanjem bezbednosne kulture građana u najširem smislu, sa akcentom na bezbednost u saobraćaju.

Domaćin tribine u UK „Parobrod“ bio je predsenik opštine Radoslav Marjanović, dok su učesnici bili i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Zlatko Belencan, načelnik Uprave saobraćajne policije za grad Beograd, i Ivica Bulatović, zamenik komandira za uviđaje Saobraćajne policije, kao i Milan Ilić iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

„Problemi koje osobe sa invaliditetom imaju u saobraćaju nisu mali, ali su rešivi. Predsednik opštine Radoslav Marjanović otvoren je za svaku vrstu razgovora i uverena sam da će opština učiniti sve što je u njenoj moći da pomogne osobama sa invaliditetom, uz saradnju sa MUP-om i Agencijom za bezbednost saobraćaja. Ovom tribinom želeli smo da pokažemo da nadležni treba da vide i čuju svaki problem osoba sa invaliditetom. Ima nas mnogo i ovakvi skupovi su jedan od najboljih načina za rešavanje brojnih problema“, rekla je Dea Đurđević.

Predsednik opštine Radoslav Marjanović je na tribini najavio i poseban program koji će opština organizovati kao pomoć i podršku osobama sa invaliditetom.

„Osim toga što smo razgovarali da u gradu nema dovoljno taktilnih tabli i da nisu usklađeni zvučni semafori koji su pomoć slabovidim osobama, ovom prilikom smo kao opština najavili da ćemo od naredne nedelje u okviru Volonterskog servisa pokrenuti uslugu koja je namenjena osobama koje su slepe i slabovide. Tu uslugu opština pokreće sa Gradskom organizacijom slepih Beograda, a u saradnji sa ovim udruženjem opština je zaposlila jednu slepu osobu koja već radi u kol centru opštine Stari grad“, rekao je predsednik Radoslav Marjanović.

Volonteri koji će na teritoriji Gradske opštine Stari grad pomagati slepim i slabovidim osobama proćiće neophodnu obuku, dok će usluga biti dostupna za više od 120 osoba. Usluge volontera su pomoć pri kupovini, šetnji i obavljanju ostalih svakodnevnih aktivnosti.

beogradski.rs / GO Stari Grad

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.9 ° C
3 °
2.4 °
90 %
3.6kmh
75 %
Пет
3 °
Суб
5 °
Нед
4 °
Пон
9 °
Уто
7 °