2.5 C
Belgrade

U Arhivu Vojvodine otvorena izložba „Fragmenti zemlje humske“ autora Save Rupića

UArhivu Vojvodine  otvorena je izložba pod nazivom „Fragmenti zemlje humske” autora Sava Rupića. Izložba se realizuje u saradnji Galerije `73 i  Arhiva Vojvodine.

Radovi profesora Sava Rupića koji su izloženi u galeriji Arhiva Vojvodine prethodno su bili izloženi u Severnoj Makedoniji i Istri i svoju završnu misiju imaju u evropskoj prestonici kulture Novom Sadu.

Ovo je trideset četvrta izložba po redu profesora Rupića i  inspirisana je Hercegovinom. Profesor Savo Rupić gradi nove mostove i povezuje obale. Njegova umetnost je dokazala da kultura ne poznaje granice. Slike i mozaici inspirisani koloritom podnebnja iz koga dolazi nose poseban senzibilitet koji je svojstven ovom akademskom  slikaru.Ovo su reči direktorke Galerije 73 gospođe Mirele Pudar, koja je jedna od organizatora regionalne kulturne saradnje u kojoj su predstavljena dela ovog vrsnog slikara.

Pored slika, profesor Rupić izlaže i svoje mozaike inspirisane hercegovačkim narom, smokvom, kamilicom. Po oceni likovnog kritičara, istoričara umetnosti g. Đorđa Kadijevića, profesor Savo Rupić spada u najbolje poznavaoce i majstore mozaika na ovim prostorima.

Profesor Rupić ističe da je  ogromna čast što su njegovi radovi  obišli region.On priznaje da su izložbe izazvale veliko interesovanje publike i nada se da će svojim stvaralaštvom nastaviti da predstavnja Trebinje i Hercegovinu. On se zahvalio Galeriji 73 na ukazanom poverenju da njegova umetnost bude predstavljena u regionu. Posebnu zahvalnost ima prema Upravi Grada Trebinja koja je podržala njegovu izložbu u Novom Sadu.

Na izložbi u Arhivu Vojvodine govorili su: Kristijan Obšust, pomoćnik direktora Arhiva Vojvodine, autor Savo Rupić i Mirela Pudar, direktorka Galerije ’73 koja je i otvorila izložbu.

Podsetimo da je Savo Rupić rođen je u Zagori kod Trebinja 1963. godine. Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti završio je u Beogradu kod profesora Zdravka Vajagića, Akademiju umetnosti u Novom Sadu na slikarskom odseku kod profesora Jovana Rakidžića i masterske studije – slikarstvo na Akademiji likovne umetnosti u Trebinju. Član je ULUBIH-a od 2005. godine. Živi u Trebinju, zaposlen kao profesor na Akademiji likovnih umetnosti predajući Mozaik i Mural. Do sada je imao 34 samostalne izložbe.

Izložba u Galeriji Arhiva Vojvodine trajaće do 21. januara.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
2.5 ° C
2.8 °
1.3 °
79 %
3.6kmh
0 %
Сре
4 °
Чет
3 °
Пет
3 °
Суб
4 °
Нед
5 °