23.5 C
Belgrade

U okviru pozorišnog festivala „Pozorište Zvezdarište“ izložba u Biblioteci „Branko Miljković“

17. Dečji pozorišni festival „Pozorište Zvezdarište“ u okviru svog pratećeg programa, organizovao je interaktivnu radionicu „Maska i kostim u pozorištu“.

U Biblioteci – galeriji „Branko Miljković“ obilaskom izložbe pozorišnih maski kostimografa Filipa Cvetkovića i kroz razgovor sa autorom izložbe, mladim dizajnerom savremenog kostima, učesnici radionice upoznali su se sa nastankom i razvojem pozorišne maske kroz vekove, sa maskama komedije i tragedije kao izrazom suštine pozorišne umetnosti i univerzalnim simbolom pozorišta.

Neka od pitanja kroz koja su zvezdarski osnovci istraživali čudesne mehanizme i tehnologije nastajanja i proizvodnje pozorišnih iluzija su, kako nastaje pozorišna predstava, kako se gradi pozorišni lik, na koji način maska, kostim i scenska šminka učestvuju u izgradnji pozorišnog lika, kako se prave maske… Sa glumicom Bojanom Đurašković, deca su zatim prošla kroz čitavu scenu, šminkernicu, garderobu i sve segmente Pozorišta „Pan teatar“ gde su imali priliku da uživo prate proces nastajanja pozorišnog lika i da se kroz interaktivan proces, na praktičnim primerima, upoznaju sa ulogom i značajem maske i kostima u pozorištu.

Izložba je takođe i  deo projekta „Put pozorišta“ udruženja „Institut za kulturno istraživanje“ i biće otvorena do 28. maja.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
22.1 ° C
24.1 °
18.8 °
56 %
1kmh
0 %
Чет
27 °
Пет
27 °
Суб
27 °
Нед
24 °
Пон
24 °