5.7 C
Belgrade

U okviru pozorišnog festivala „Pozorište Zvezdarište“ izložba u Biblioteci „Branko Miljković“

17. Dečji pozorišni festival „Pozorište Zvezdarište“ u okviru svog pratećeg programa, organizovao je interaktivnu radionicu „Maska i kostim u pozorištu“.

U Biblioteci – galeriji „Branko Miljković“ obilaskom izložbe pozorišnih maski kostimografa Filipa Cvetkovića i kroz razgovor sa autorom izložbe, mladim dizajnerom savremenog kostima, učesnici radionice upoznali su se sa nastankom i razvojem pozorišne maske kroz vekove, sa maskama komedije i tragedije kao izrazom suštine pozorišne umetnosti i univerzalnim simbolom pozorišta.

Neka od pitanja kroz koja su zvezdarski osnovci istraživali čudesne mehanizme i tehnologije nastajanja i proizvodnje pozorišnih iluzija su, kako nastaje pozorišna predstava, kako se gradi pozorišni lik, na koji način maska, kostim i scenska šminka učestvuju u izgradnji pozorišnog lika, kako se prave maske… Sa glumicom Bojanom Đurašković, deca su zatim prošla kroz čitavu scenu, šminkernicu, garderobu i sve segmente Pozorišta „Pan teatar“ gde su imali priliku da uživo prate proces nastajanja pozorišnog lika i da se kroz interaktivan proces, na praktičnim primerima, upoznaju sa ulogom i značajem maske i kostima u pozorištu.

Izložba je takođe i  deo projekta „Put pozorišta“ udruženja „Institut za kulturno istraživanje“ i biće otvorena do 28. maja.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
moderate rain
5.8 ° C
5.8 °
5.7 °
98 %
2.1kmh
75 %
Сре
6 °
Чет
8 °
Пет
12 °
Суб
12 °
Нед
15 °