-0.3 C
Belgrade

U Opštini Zvezdara održana tribina „Uticaj pandemije na nasilje nad ženama“

Gradska opština Zvezdara se i ove godine pridružuje globalnoj kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ nizom događaja koje je pripremila  Komisija za rodnu ravnopravnost predsednika Gradske opštine Zvezdara.

U susret danima aktivizma,  u Opštini je održana tribina pod nazivom „Uticaj pandemije na nasilje nad ženama u Srbiji“, koju su organizovali  Gradska opština Zvezdara, Adrija Medija Grupa, zajedno sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu i Udruženjem Amikus.

U ime Gradske opštine Zvezdara prisutne je pozdravio predsednik opštine Vladan Jeremić koji je rekao da su organizovanjem događaja povodom kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ Opština i Komisija imali želju da utiču na podizanje svesti građana o nasilju prema ženama i osnaživanju žena da prijave nasilje.

„Nasilje nad ženama je ogroman društveni problem i samo zajedničkim delovanjem možemo stati na put toj pošasti. Žene u Srbiji su izložene brojnim izazovima, a kada se radi o nasilju suočavamo se sa njihovom neprekidnom borbom i želja nam je da javnost shvati značaj ovog društvenog problema kako bismo ohrabrili žrtve da nasilje prijave, jer su institucije sistema izuzetno posvećene svom radu na suzbijanju nasilja”- rekao je Vladan Jeremić i istakao da Gradska opština Zvezdara ostvaruje odličnu saradnju sa Centrom za socijalni rad i Policijskom upravom Zvezdara, kao i sa Domom zdravlja Zvezdara i zahvalivši Gradu Beogradu na podršci.

Na tribini su o problemu nasilja nad ženama i uticaju pandemije na ovaj problem govorile Gordana Radić iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva, Aleksamdra Simić iz Policijske stanice Zvezdara, Smilja Igić iz Centra za socijalni rad Odeljenje Zvezdara i Marija Manojlović iz Doma zdravlja Zvezdara.

Gordana Radić, zamenik javnog tužioca u Prvom osnovom javnom tužilaštvu, je rekla da je svako ko primeti nasilje dužan da ga prijavi i istakla da su svi očekvali da će tokom pandemije doći do eksplozije nasilja, jer su svi bili kod kuće, ali to se nije desilo, već je broj prijava prva dva-tri meseca bio manji, da bi se posle tog perioda vratio na staro.

Policijski inspektor Aleksandra Simić iz PU Zvezdara istakla je da žrtvama veliko poverenje ulivaju hitne mere prema nasilniku – privremeno udaljenje sa adrese i privremenu zabrana kontakritranja i prilaska žrtvi i ako nasilnik prekrši ove hitne mere po njega se odmah dolazi i nakon toga, u skraćenom postupku, ga vode kod sudije za prekršaje, a zaprećena je kazna zatvora do 60 dana.

Psiholog Smilja Igić iz Gradskog centra za socijalni rad Odeljenje Zvezdara naglasila je da je mali broj slučajeva nasilja vidljiv, jer samo jedan deo dospe do policije. Kada se nasilje desi, tu su uglavnom tri žrtve – obavezno dete te žene, ona sama, pa čak i taj nasinik jer ni on nije srećan što je uspostavio taj mehanizam ponašanja, pošto iz nemoći čini nasilje i on je, takođe, žrtva.

Psiholog Marija Manojlović iz DZ Zvezdara pozvala se na podatke Autonomnog ženskog centra kojima se tokom pandemije obratilo tri puta više žena i primećeno je da se nasilje javlja i u onim porodicama u kojima ga ranije nije bilo.

Veliki broj postavljenih pitanja prisutnih i odgovori na njih potvrdili su da je problem nasilja nad ženama problem sa kojim je naše društvo, kroz zajedničko delovanje institucija sistema, spremno da se izbori i ženama žrtvama nasilja pruži odgovarajuću zaštitu.

Tribina je održana u sklopu projekta koji podržava Sekretarijat za socijalnu zaštitu Grada Beograda.

Globalnu kampanju „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ obeležava 1700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra, Međunarodnim danom ljudskih prava.

beogradski.rs

Vremenska prognoza

Belgrade
light snow
-0.3 ° C
4.8 °
-0.3 °
99 %
0.9kmh
75 %
Уто
2 °
Сре
3 °
Чет
6 °
Пет
3 °
Суб
5 °

Servisne vesti