11.1 C
Belgrade

U poseti AVA Centru Srpske akademije nauka i umetnosti

Povodom zaostavštine čuvenog naučnika i jednog od osnivača Medicinskog fakulteta u Beogradu, koju čuva Legat dr Aleksandra Kostića u Grockoj, direktorka Centra za kulturu Grocka Zorica Atić, kustoskinja Legata, pozvana je na sastanak u Srpsku akademiju nauka i umetnosti – AVA Centar SANU (Audiovizuelni arhiv i centar za digitalizaciju) u Beogradu.

Na sastanku u SANU u utorak 1. februara 2022. godine sa akademikom Aleksandrom Kostićem, upravnikom AVA Centra SANU, u kome su učestvovali Branislav Voinović, stručni konsulstant za digitalizaciju, Aleksandar Dudvarski, IT saradnik, i dr Nela Puškaš sa Instituta za histologiju i embriologiju „Prof. dr Aleksandar Đ. Kostić“, direktorka Atić predstavila je Legat i sadržaj zbirke kojom opština Grocka raspolaže.

Plodonosni sastanak je prvi u nizu koraka predstojeće saradnje sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, budući da se Centar za kulturu Grocka u ime opštine Grocka stara o delu dragocene zaostavštine dr Kostića, koji je decenijama bio pod velom zaborava.

Naime, AVA Centar SANU raspolaže najsavremenijom tehnologijom, i zalaganjem akademika Kostića, spreman je da digitalizuje zaostavštinu i zbirku dr Aleksandra Kostića u Grockoj.

Takođe, ustanova kulture u Grockoj će u svom znamenitom galerijskom prostoru, Rančićevoj kući, 2022. godine biti domaćin jednoj posebnoj izložbi u saradnji sa dr Nelom Puškaš – delu zaostavštine dr Kostića pronađene na Institutu za histologiju i embriologiju u Beogradu.

*Da podsetimo: Profesor dr Aleksandar Đ. Kostić (1893–1983) bio je svestrana ličnost čije je delovanje ostavilo dubokog traga u oblasti medicinskih nauka, ali i u kulturi XX veka. Jedan je od prvih profesora i dekan (1936-1939) Medicinskog fakulteta u Beogradu – osnivač je Instituta za histologiju i embriologiju, koji po njemu nosi ime, a potom i Veterinarskog fakulteta (1936), kao i farmaceutskog odseka Medicinskog fakulteta (1938).

Pored prirodnih nauka, profesor Kostić je imao i druga interesovanja. U Dubočaju u Grockoj je prilikom gradnje kuće 1932. godine otkrio arheološko nalazište, danas zaštićeni arheološki lokalitet, i za naredne generacije prikupio i sačuvao bogat arheološki i paleontološki materijal.

Svoj legat je 1978. godine poklonio Gradskoj opštini Grocka, koji je potom izložen u Rančićevoj kući pod tematskim nazivom Zavičajni muzej Grocke (1982), odakle je povučen zbog neodržavanja. Zalaganjem Centra za kulturu i Gradske opštine Grocka, dragoceni legat je od 2018. godine, ponovo dostupan javnosti nakon pauze od dve decenije. Izložen je u ljupkoj namenskoj galeriji u Gročanskoj čaršiji, koja je formirana u okviru rekonstrukcije zaštićene ambijentalne celine – obnovom i adaptacijom biblioteke „Ilija Garašanin“ u Grockoj (Ul. Bulevar oslobođenja), odeljenjem Biblioteke grada Beograda.

O stalnoj postavci Legata, stara se Centar za kulturu Grocka.

Stalna postavka je formirana u saradnji sa Muzejom grada Beograda, kao nadležnom ustanovom zaštite. Rad na postavci je tokom 2018. godine realizovao autorski tim: Zorica Atić, kustos i direktor Centra za kulturu Grocka, arheolozi Dragana Stojić i dr Miloš Spasić, kustosi Muzeja grada Beograda, i arheolog Rade Milić iz Centra za urbani razvoj.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
10.9 ° C
13.6 °
8.7 °
94 %
0kmh
0 %
Уто
25 °
Сре
26 °
Чет
23 °
Пет
23 °
Суб
22 °