12.4 C
Belgrade

U poseti Institutu za histologiju i embriologiju u Beogradu

Povodom dalje saradnje i upoznavanja sa ličnošću i radom čuvenog naučnika i jednog od osnivača Medicinskog fakulteta u Beogradu, čiju zaostavštinu čuva Legat u Grockoj, u utorak 1. februara direktorka Centra za kulturu Grocka Zorica Atić, kustoskinja Legata, posetila je Institut za histologiju i embriologiju „Prof. dr Aleksandar Đ. Kostić“ u Beogradu, koji nosi ime po svom osnivaču.

Ustanova kulture u Grockoj će u 2022. godini u svom znamenitom galerijskom prostoru, Rančićevoj kući, biti domaćin jednoj posebnoj izložbi u saradnji sa dr Nelom Puškaš – delu zaostavštine dr Kostića pronađene na Institutu za histologiju i embriologiju u Beogradu.

*Da podsetimo: Profesor dr Aleksandar Đ. Kostić (1893–1983) bio je svestrana ličnost čije je delovanje ostavilo dubokog traga u oblasti medicinskih nauka, ali i u kulturi XX veka. Jedan je od prvih profesora i dekan (1936-1939) Medicinskog fakulteta u Beogradu – osnivač je Instituta za histologiju i embriologiju, koji po njemu nosi ime, a potom i Veterinarskog fakulteta (1936), kao i farmaceutskog odseka Medicinskog fakulteta (1938).

Pored prirodnih nauka, profesor Kostić je imao i druga interesovanja. U Dubočaju u Grockoj je prilikom gradnje kuće 1932. godine otkrio arheološko nalazište, danas zaštićeni arheološki lokalitet, i za naredne generacije prikupio i sačuvao bogat arheološki i paleontološki materijal.

Svoj legat je 1978. godine poklonio Gradskoj opštini Grocka, koji je potom izložen u Rančićevoj kući pod tematskim nazivom Zavičajni muzej Grocke (1982), odakle je povučen zbog neodržavanja. Zalaganjem Centra za kulturu i Gradske opštine Grocka, dragoceni legat je od 2018. godine, ponovo dostupan javnosti nakon pauze od dve decenije. Izložen je u ljupkoj namenskoj galeriji u Gročanskoj čaršiji, koja je formirana u okviru rekonstrukcije zaštićene ambijentalne celine – obnovom i adaptacijom biblioteke „Ilija Garašanin“ u Grockoj (Ul. Bulevar oslobođenja), odeljenjem Biblioteke grada Beograda.

O stalnoj postavci Legata, stara se Centar za kulturu Grocka.

Stalna postavka je formirana u saradnji sa Muzejom grada Beograda, kao nadležnom ustanovom zaštite. Rad na postavci je tokom 2018. godine realizovao autorski tim: Zorica Atić, kustos i direktor Centra za kulturu Grocka, arheolozi Dragana Stojić i dr Miloš Spasić, kustosi Muzeja grada Beograda, i arheolog Rade Milić iz Centra za urbani razvoj.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
12.4 ° C
12.8 °
10.7 °
58 %
6.7kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
14 °
Нед
13 °