11.4 C
Belgrade

U staroj školi u Umčarima otvara se novi vrtić

Stari i napušteni objekat nekadašnje škole u naselju Umčari u opštini Grocka biće rekonstruisan i pretvoren u predškolsku ustanovu u koju će biti upisano oko 70 mališana, najavio je sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

On je za dnevni list „Politika” rekao da je projekat za oživljavanje gotovo zaboravljene zgrade završen i da se čeka građevinska dozvola, nakon čega će biti raspisan tender za obnovu ovog objekta.

– Predviđeno je da vrtić ima četiri grupe, jednu jaslenog uzrasta, dve grupe vrtićkog uzrasta i jednu pripremno-predškolsku grupu. Ukupna površina objekta je oko 470 kvadratnih metara, a planirano je da bude obnovljeno i u potpunosti uređeno dvorište sa adekvatnim mobilijarom za igranje dece – najavio je Gak.

Gak je podsetio da ovo nije jedina zgrada prvobitno izgrađena za druge namene koja je poklonjena najmlađima, te da će i voždovačko naselje Zuce dobiti vrtić u zgradi mesne zajednice.

– Završeni su gotovo svi radovi, ostalo je sređivanje dvorišta i već u septembru ćemo ovde primiti mališane. Za najmlađe stanovnike ovog naselja u sklopu vrtića biće uređeno i moderno igralište sa svim pratećim mobilijarom – rekao je Gak. 

On je dodao da je Sekretarijat za radove izdvojio 28 miliona dinara, a za opremanje vrtića četiri miliona dinara.

– Ovo će biti 31. vrtić na teritoriji Voždovca u čiju predškolsku ustanovu ide više od pet hiljada dece. Prazni prostori u osnovnim školama sve češće se pretvaraju u obdaništa, jer je suština racionalno korišćenje praznog prostora. Do sada su otvoreni vrtići u tri osnovne škole – „Vojvoda Mišić” na Savskom vencu, „1300 kaplara” na Zvezdari i „Jovan Cvijić” na Paliluli – rekao je Gak.

Prema njegovim rečima, u adaptaciju je uloženo 16,8 miliona dinara, a brzim i ekonomičnim potezom dobijeno je oko 210 mesta za mališane.

– Ovaj model stvaranja mesta preslikali smo i na druge objekte, pa su tako za potrebe vrtića već prilagođeni deo biblioteke u Ovči, deo prostora Opštine Vračar u koji ide 150 mališana, a vrtić „Paun” u Surčinu, u čiju je adaptaciju uloženo oko 60 miliona dinara, otvoren je u nekadašnjoj školi za 250 dece. Slično je i u Velikoj Krsni, gde je deo škole adaptiran u obdanište, kao što je to urađeno i u Boljevcima. Otkad je Grad Beograd napravio zaokret u politici planiranja novih mesta u vrtićima ka bržem i efikasnijem načinu otvaranja mesta, beleži se istorijski broj dece obuhvaćene predškolskim obrazovanjem u Beogradu, kojih je sada oko 80 hiljada ukupno u državnim i privatnim vrtićima, uz subvenciju Grada. To je oko 35 hiljada dece u vrtićima više u odnosu na 2012. godinu – naveo je Gak.

On je naglasio da je adaptacija, gde je to moguće, brz i efikasan način za otvaranje novih mesta, ali da se nije odustalo ni od gradnje. 

– Pronašli smo modele funkcionisanja sistema i načine kako da Beograd prvi put bude grad bez liste čekanja za vrtiće, i u tome uspevamo. Nikada više radova na objektima škola i vrtića nismo imali niti više upisane dece u vrtićima – zaključio je Gak.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
11.4 ° C
11.9 °
9.7 °
62 %
5.1kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
12 °
Нед
17 °