12.4 C
Belgrade

U Surčinu obeležen Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu

Predstavnici Gradske opštine Surčin, Vojske Republike Srbije i boračkih udruženja iz Surčina, položili su danas vence na spomenik „Borac“ u centru Surčina povodom obeležavanja državnog praznika u Republici Srbiji, 9. maja – Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Kulturni centar Surčin je za ovu svečanu priliku pripremio prigodan program i podsetio da je Drugi svetski rat u Evropi završen 9. maja 1945. godine, kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju. Treći Rajh je poražen i ideja Adolfa Hitlera o Novom poretku i nacističkom hiljadugodišnjem carstvu je konačno doživela slom.

Prvih minuta 9. Maja, u Berlinu, bezuslovnu kapitulaciju Nemačke potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel. U ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor, između ostalih i u Jugoslaviji, do 15. maja. U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika. Precizan broj stradalih nije nikada ustanovljen. Procene govore o tome da je bilo između 50 i čak 80 miliona poginulih, od kojih je civila bilo između 38 i 55 miliona. Tačni podaci o žrtvama ni na području nekadašnje Jugoslavije nisu utvrđeni. Državna komisija bivše Jugoslavije objavila je svojevremeno podatak da je poginulo ukupno 1.706.000 osoba, među kojima nešto više od 300.000 boraca.

U ovom globalnom sukobu, uz kolosalna razaranja, svet se suočio i s najsurovijim stradanjima i zločinima, do tada nepoznatim u istoriji. Zato moramo svojim potomcima, da ostavimo u amanet da sačuvaju od zaborava stradanja i žrtve svojih predaka i da neguju sećanje Dan pobede nad fašizmom, na 09. maj 1945. godine.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
12.4 ° C
12.8 °
10.7 °
58 %
6.7kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
14 °
Нед
13 °