16.6 C
Belgrade

U toku su pripreme za tradicionalno plivanje za Časni krst

Na hrišćanski praznik Bogojavljenje, 19. januara, biće organizovano plivanje za Časni krst. U opštini Obrenovac, već godinama unazad organizuje se ovakva manifestacija, a kako navode organizatori, u toku su pripreme za ovaj događaj.

Član Veća opštine Obrenovac Miloš Stanković naglasio je, da se kao i svake godine, prilikom priprema za održavanje ove manifestacije, organizatori suočavju sa mnogobrojnim izazovima.

– Bitno je za taj dan staviti akcenat na bezbednost, pa smo zato kao organizacioni odbor, doneli odluku da zbog specifične situacije, snega, leda, radimo etapno. Ideja je da ovo bude lični podvig svakog učesnika, a što se nas tiče, svi su pobednici – naveo je Stanković.

Pored plivanja za časni krst, kod Kajak kanu kluba ”Zabrežje” biće upriličen kulturno-umetnički program.

– Od crkve će krenuti litija, a pored toga imaćemo i kulturno-umetnički program i naravno pre samog skoka, voda će biti osveštana što je veoma važan detalj za ovaj naš pravoslavni praznik – rekao je Stanković.

Sveštenik Tomislav Alimpić naglasio je, da je plivanje za Časni krst jedan viteški čin, gde mladići koji plivaju, kako kaže, iskazuju na prvom mestu svoju veru i privrženost crkvi.

Svi zainteresovani za učešće u ovoj manifestaciji mogu podneti prijave od srede, 12. janura u prostorijama Sportskog saveza kod Dragoljuba Tasića.

– Zainteresovani za učešće će popuniti neophodne obrasce, uzeće neophodne vaučere i ostaviće sve potrebne podatke – objasnio je Stanković.

Kako organizatori napominju, svi takmičari proći će kroz obavezne lekarske preglede.

– Takmičari će proći kroz lekarske preglede, analizu krvi uradiće u laboratoriji Akvalab, takođe proći će i pregled kod sportskog lekara, međutim biće obavljen i pregled takmičara pre samog početka manifestacije. Kao i svake godine, i ove godine organizaciju događaja, shvatamo vrlo ozbiljno – poručio je Stanković.

Litija će krenuti u 11.30 sati od hrama Prepodobne Anastasije srpske, a plivanje za Časni krst počeće tačno u 12.00 sati.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
16.6 ° C
18 °
15.7 °
48 %
6.2kmh
0 %
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
17 °
Пет
15 °
Суб
14 °