12.4 C
Belgrade

U ustanovama socijalne zaštite od početka godine zbrinuto 48 lica

Ustanove socijalne zaštite, Prihvatilište za odrasla i stara lica i Prihvatilište za decu, tokom hladnog talasa pružile su pomoć i podršku svakom licu koje se iz različitih razloga zateklo na ulici u stanju hitne socijalne potrebe, saopšteno je iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu. 

– Od početka ove godine u prihvatilištima je zbrinuto 20 odraslih lica i 28 dece. Trenutno je u Prihvatilištu za decu 21 dete, a u Prihvatilištu za odrasla i stara lica 71 korisnik. Naše ustanove su spremno dočekale hladne dane sa dovoljno kapaciteta. Sekretarijat za socijalnu zaštitu je redovno u kontaktu sa ustanovama koje vrše hitno zbrinjavanje. Sva deca ili odrasla lica kojima je potrebna pomoć dobiće neophodnu podršku, zaštitu i smeštaj. Pogotovo su bile pojačane mere stanja pripravnosti u prethodnom periodu kada su bile jako niske temperature i nepovoljni vremenski uslovi. U skladu sa tim omogućili smo dodatne kapacitete za smeštanje beskućnika – dnevne prihvatne centre gde su mogli da dobiju topli napitak, obrok, odeću i da se okupaju, a nabavili smo i veliku količinu obuće, odeće i pomoćnih ležajeva. Nijedno lice nije ostavljeno na ulici – rekla je sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Povodom Međunarodnog dana socijalne pravde, koji se obeležava 20. februara svake godine, sekretarka je podsetila da sistem socijalne zaštite nema samo obavezu da prati javne politike i pruža usluge koje su implemenitirane u socijalnu politiku već i da brine o ljudima i sledi primere dobre prakse, uz poštovanje svih principa i načela etičkog postupanja, ali prvenstveno da zastupa interese onih koji to ne mogu sami, kao što su korisnici ustanova socijalne zaštite, beskućnici, deca bez roditeljskog staranja, osobe sa invaliditetom. 

– Sekretarijat za socijalnu zaštitu sprovodi socijalnu politiku posvećenu borbi protiv nejednakosti, siromaštva i socijalne isključenosti. Nastojimo da stvorimo okruženje u kojem ćemo obezbediti ista prava za sve, pogotovo za onaj deo stanovništva koji se suočava sa socijalnim problemima ili se trenutno nalazi u nekoj vrsti socijalne potrebe. Sa takvom praksom ćemo nastaviti i u buduće, uz promovisanje jednakosti, uključivanja i društvene kohezije – zaključila je sekretarka Nataša Stanisavljević.  

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
12.4 ° C
12.8 °
10.7 °
58 %
6.7kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
14 °
Нед
13 °