12.6 C
Belgrade

U Velikom Borku obeležena 216. godišnjica osnivanja Praviteljstvujušćeg Sovjeta srpskog

Polaganjem venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti ispred spomenika knezu Simi Markoviću u Velikom Borku kao i prigodnim kulturno-umetničkim programom  obeležena je 216. godišnjica osnivanja Praviteljstvujušćeg Sovjeta srpskog.

27. avgusta 1805. godine, u Velikom Borku u kući kneza Sime, tada Simeona Markovića, osnovan je Praviteljstvujušći Sovjet serbski. Bio je to najznačajniji potez ustaničkih prvaka predvođenih Karađorđem, usmeren ka uspostavljanju organa izvršne vlasti u jednoj državi u nastajanju.

Praviteljstvujušći Sovjet srbski objedinjavao je napore ustanika i doprinosio da se sa uspehom razvija oslobodilačka borba. Formiranjem  sovjeta stvareni su uslovi za brži ekonomski, društveni o kulturni razvoj Srbije.

Iako je delovao svega nekoliko godina PraviteljstvujušćiSovjet srpski predstavljao je, pored skupštine ustaničkih prvaka, prvi stalni organ vlasti, čime je  Srbija krenula putem obnove državnosti nakon viševekovne otomanske vladavine. Za prvog predsednika Sovjeta izabran je Prota Mateja Nenadović, a za prvog sovjetnika Beogradske nahije Pavle Popović.

Državnoj ceremoniji, čiji je organizator bio Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, prisustvovali su predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, rukovodstvo Gradske opštine Barajevo na čelu sa predsednikom Slobodanom Batom Adamovićem kao i predstavnici brojnih udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Venac na spomen obeležje knezu Simi Markoviću ispred Gradske opštine Barajevo položili su predsednik opštine Slobodan Bata Adamović, predsednik Skupštine opštine Darko Paunović i zamenik predsednika opštine Slavko Gajić. Nakon ceremonije polaganja venaca prisutnima se obratio predsednik Skupštine Gradske opštine Barajevo Darko Paunović koji je između ostalog istako da obeležavanjem ovog značajnog datuma srpske istorije prenosimo poruku da žrtve i herojstvo naših predaka nisu bile uzaludne. Stvaranje Sovjeta je bio odraz potrebe oslobodilačke borbe srpskog naroda da se posle dugih pet vekova ropstva oslobodi turske vlasti.

Državni sekretar  Ministarstva za rad,zapošljavanje,boračka i socijalna pitanja Sreten Selaković je takođe govorio o istorijskom značaju osnivanja Praviteljstvujušćeg Sovjeta srpskog  čijim osnivanjem su udareni temelji moderne srpske države.

Na samom kraju ceremonije glumci Aleksandar Lazić, Predrag Vasić, Mirjana Trebinjac i Katarina Gojković izveli su predstavu „Tematski splet o srpskim okolnostima“.

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
mist
12.6 ° C
12.8 °
11.7 °
96 %
3.1kmh
100 %
Суб
14 °
Нед
13 °
Пон
15 °
Уто
13 °
Сре
7 °

Servisne vesti

Planirani radovi „Zelenila”

U sklopu planiranih radova, ekipe Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo – Beograd” će 24. oktobra obaviti čišćenje otpadaka, košenje, orezivanje i održavanje zelenila u razdelnoj...