0.4 C
Belgrade

U VI beogradskoj gimnaziji manifestacija Novembarski dani Sonje Žarković-Još jedan iskorak za budućnost

Dan ekoloških pokreta, 17. novembar, u okviru tradicionalne manifestacije „Novembarski dani Sonje Žarković“, koja se u Šestoj beogradskoj gimnaziji održava  od 15 – 30. novembra 2021., počeo je acijom  uređenja „Drvo više za zelenije dvorište“, Javnog preduzeća „Srbijašume“ sa maturantkinjama i maturantima, a zatim je održana UPCYCLING radionica Udruženja „Zvezdarski ekološki centar-ZEC“ sa učenicima prvog razreda, koji su kao obavezan izborni predmet izabrali „Umetnost i dizajn“ kod profesorke Jovane Tatić.

Pod vođstvom Biljane Pantelić iz Udruženja ZEC, uz podršku profesorke Jovane Tatić i koordinatorke programa Manifestacije Suzane Lazović, zadatak je bio da se od odbačenih kalemova za kablove stvore novi upotrebni predmeti. Podršku je dao i direktor Radisav Milić.

Radionica je od laganog tempa osmišljavanja teme rada po grupama od dvoje ili troje učenika,  zatim pripreme i zaštite prostora sale u kojoj se radilo, dostigla atmosferu uzvišenog stvaralačkog zanosa i pozitivnog takmičarskog duha. Četkice, boje, lakovi, sprejevi… poslužili su kao alat, a ukrasi i detalji  biće upotrebljeni u nastavku, u četvrtak i petak.

Rezultate ovog divnog timskog rada moći ćemo da vidimo na izložbi koja će biti organozovana u prostoru škole tokom naredne nedelje.

„Novembarski dani Sonje Žarković“ je tradicionalna manifestacija, koja se ove godine organizuje petnaesti put. Manifestacija svake godine menja moto i dešavanja u okviru manifestacije  su u skladu sa njim. Sonjini dani se organizuju sa velikim brojem partnera, srednjim i osnovnim školama, kulturnim i sportskim ustanovama, kompanijama, udruženjima, roditeljima, kao i uz podršku Opštine Zvezdara.

Ovogodišnji moto je „Još jedan iskorak za budućnost“, a cilj manifestacije je razvijanje ekološke svesti kod učenika o značaju aktivnog učešća u  rešavanju problema očuvanja, zaštite i odbrane životne sredine kroz različite aktivnosti, a naročito, stvaranjem mogućnosti da  učenici i u realnom radnom okruženju daju svoj lični doprinos.

Cilj ovogodišnje manifestacije je razvijanje ekološke svesti kod naših učenika o značaju aktivnog učešća u  rešavanju problema očuvanja, zaštite i odbrane životne sredine kroz različite aktivnosti, a naročito, stvaranjem mogućnosti da  učenici i u realnom radnom okruženju daju svoj lični doprinos.

Manifestacija je uvrštena u Bazu uspešnih vanastavnih aktivnosti Zavoda za unapređenje vaspitanja i obrazovanja.

To su dani kada možemo da se vidimo iz ljudski toplijih uglova i podignemo, u današnjem školstvu, zaboravljenu vaspitnu ulogu na viši nivo – putem koji  je trasirala Sonja Žarković.

„Sonja Žarković  je bila pedagog Šeste beogradske gimnazije od 1996. sve do kraja svog života 2007.godine. Svojim radom i svojim duhom, inovativnošću, hrabrošću, jednostavnošću i svežinom svojih ideja inspirisala je i đake i nastavnike sa kojima je radila. Iz života je otišla prerano, ali su za njom ostale uspomene i energija koju i danas čuvamo i negujemo s ponosom i ljubavlju“.

U prilogu:

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
mist
0.4 ° C
3.7 °
-0.3 °
95 %
0.9kmh
75 %
Уто
3 °
Сре
3 °
Чет
6 °
Пет
3 °
Суб
3 °

Servisne vesti