12.6 C
Belgrade

Učešće Opštine Zvezdara na 23. Festivalu zdravlja

U skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom i 23. Festival zdravlja realizovan je on-line održavanjem konferencije na temu „Kako smanjiti štetne navike  i izabrati zdravije alternative“.

Konferencija, koja se od 11.oktobra može pogledati na you tube kanalu Festivala, okupila je desetine stručnjaka lekara sa različitim specijalizacijama, nutricionista, psihologa, sociologa, predstavnika javnog, privatnog i civilnog sektora koji se bave zdravljem pjedinaca, preventivno i interventno.U okviru konferencije poseban panel na temu „Kako da treće doba bude zlatno doba života- aktivno i zdravo starenje“ je posvećen problemima starije populacije, važnosti pripreme za odlazak u penziju, potrebama i mogućnostima seniora i načinima njihove aktivacije, dostupnog i kvalitetnog života u penzionerskim danima.

Na poziv organizatora, i ove godine sugrađanima je predstavljen sadržaj programa nedavno održanih 10. Dana seniora na Zvezdari pod sloganom „Srebrno sećanje i kreativnost“, koji promovišu neiskorišćene kapacitete starijih generacija. Mr Radmila Urošević, sociolog i koordinator Službe, posebno je govorila o radu Volonterskog servisa Zvezdara i najvećem delu aktivnosti koji je  usredsređen na starije osobe u uslovima Kovid 19. Organizatore je interesovalo kako volonterska podrška funkcioniše u ograničenim uslovima: kućnim uslovima, razne kreativne i edukativne radionice i savetovanja za pojedince i porodice, koji su od svog osnivanja, pre skoro jedanaest godina, u ovim Kovid mesecima imali najveći broj poziva i zahteva za psihosocijalnu podršku sugrađana svih generacija.

Volonterska pomoć i podrška se realizuje tokom cele godine, i u Kovid uslovima. Uprkos ograničenjima- oboljevanju i samih volontera, ni jedan korisnik nije ostao bez podrške zahvaljujući dodatnoj solidarnosti aktivnih volontera/ki. Poruke koje i Dani seniora i Volonterski servis upućuju sugrađanima tokom cele godoine pa i na 23.Festivalu zdravlja- jeste činjenica da je kvalitet našeg života pre svega lična odgovornost svakog pojedinca i da najviše možemo sami da uradimo kako bi živeli humanije, dostojanstvenije i dobro se osećali u svojim seniorskim godinama.

Svi snimljeni paneli se mogu pogledati na you tube kanalu Festivala zdravlja na sledećem linku:

 Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
light rain
12.6 ° C
12.8 °
12.4 °
95 %
2.1kmh
75 %
Пет
14 °
Суб
14 °
Нед
13 °
Пон
15 °
Уто
13 °

Servisne vesti

Planirani radovi „Zelenila”

U sklopu planiranih radova, ekipe Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo – Beograd” će 24. oktobra obaviti čišćenje otpadaka, košenje, orezivanje i održavanje zelenila u razdelnoj...