16.6 C
Belgrade

Uklanjanje deponije u naselju Veliki Mokri Lug

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas, u okviru akcije „Problem manje”, radove na uklanjanju deponije u naselju Veliki Mokri Lug.  Događaju su prisustvovali gradski sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikaciju i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš, predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić i direktor Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća” Marko Popadić.

Vesić je rekao da je od početka godine uklonjeno 100 divljih deponija na teritoriji grada.

– Nažalost, to su deponije koje su stvorili naši građani. Sada se novac troši na njihovo uklanjanje umesto da se troši na nešto što je korisnije građanima Beograda. Ovakvih deponija će biti sve dok sami ne budemo shvatili da moramo da čuvamo životnu sredinu – istakao je Vesić.

– U tom smislu, od buduće Vlade ćemo tražiti izmenu zakonskih propisa da bi država mogla da oduzima kamione auto-prevoznicima koji stvaraju divlje deponije. Takođe, uporno tražimo izmenu Zakona o planiranju i izgradnji kojom bi se uvela obaveza da pre dobijanja upotrebne dozvole svaki investitor dostavi dokaz o kretanju građevinskog otpada, čime će dokazivati da je građevinski otpad predat ovlašćenim distributerima.

Vladan Jeremić je rekao da je ova deponija primer ljudske bahatosti i nemara i da predstavlja veliki ekološki i zdravstveni problem. On je zahvalio zameniku gradonačelnika i „Gradskoj čistoći” za to što su pomogli da se reši ovaj veliki problem.

– Kada je u pitanju zaštita životne sredine, Opština Zvezdara ima veliki broj aktivnosti i dobru saradnju sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine i nadležnim ministarstvom. Apliciranjem i izradom projekata stvorili smo uslove da napravimo dodatni iskorak kada je u pitanju zaštita životne sredine. Ovo je prilika da se apeluje na sve građane da ne čine ovakve stvari – poručio je Jeremić.

Marko Popadić je istakao da se ova deponija koja zagađuje životnu okolinu uklanja na inicijativu meštana koji žive u tom naselju. Prema njegovim rečima, ovo je stota deponija koju „Gradska čistoća” uklanja ove godine uz napomenu da će se sa ovakvim aktivnostima nastaviti i u budućnosti.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
16.6 ° C
18 °
15.7 °
48 %
6.2kmh
0 %
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
17 °
Пет
15 °
Суб
14 °