9.3 C
Belgrade

Uputstva za otporniju zajednicu

U Upravi Grada Beograda, u sredu su predstavljena dva uputstva: „Uputstvo za postupanje prema osobama sa invaliditetom u stambenim zgradama u slučaju katastrofe: zemljotres i požar“ namenjeno upravnicima stambenih zajedinca, kao i „Uputstvo za postupanje osoba sa invaliditetom u stambenim zgradama u slučaju katastrofe: zemljotres i požar“ za osobe sa invaliditetom.

Skup je otvorio domaćin, gradonačelnik Grada Beograda prof. dr Zoran Radojičić. „Mi kao Grad vodimo računa o svim našim sugrađanima i staramo se da svima omogućimo iste uslove, u svim situacijama, za šta je potvrda i povod našeg okupljanja. Hvala Servisu podrške u mobilnosti i komunikaciji na posvećenosti u radu i Vladi Švajcarske koja je omogućila izradu publikacija“, izjavio je gradonačelnik.

Skup je pozdravio pomoćnik predsednika Opštine Vračar, Kosta Malović rečima: „Servis podrške u mobilnosti i komunikaciji predstavlja zajednički servis Grada Beograda, Grada Novog sada, gradskih opština Vračar i Savski venac, koji je formiran na osnovu Sporazuma o formiranju međuopštinske saradnje između navedenih gradova i opština, koji je potpisan u maju 2020. godine. Uputstvo za postupanje prema osobama sa invaliditetom u stambenim zgradama u slučaju katastrofa – zemljotresa i požara, je rezultat rada pomenutog tela. Prioritet nam je poboljšanje kvaliteta života dostojnog svakog čoveka. Mi kao Opštine imamo obavezu i odgovornost da čuvamo i unapredimo ovakve projekte, a sa njima život svih naših sugrađana“.

Uputstva su predstavljena od strane sekretara Crvenog krsta „Vračar“ Nikole Price, koji je kroz kratku obuku predstavio pravila lične i uzajamne zaštite u slučaju požara i zemljotresa, govorio o rizicima i opasnostima kada je reč o katastrofama, i dao praktične savete kako da pruže prvu pomoć, kako da reaguju i postupaju u slučaju požara i zemljotresa  i na koji način pomoći osobama sa invaliditetom, prema kategoriji invaliditeta.

Uputstva namenjena osobama sa invaliditetom su izrađena na srpskom znakovnom jeziku, na Brajevom pismu, u audio formatu i na lako razumljivom jeziku.

Skupu su prisustvovali savetnik gradonačelnika Grada Novog Sada Ljiljana Koković, predsednik Skupštine Gradske opštine Savski venac Strahinja Kukić i koordinator projekta međuopštinske saradnje iz Opštine Vračar Irena Lakobrija Delić.

Veliku zahvalnost iskazujemo prijateljima, društveno odgovornim kompanijama „DDOR osiguranje“ koje je podelilo prigodne poklone sa poklon vaučerima, kao i kompaniji „Galenika Pharmacia“ koja je svim učesnicima poklonila pakete prve pomoći, te su na ovaj humani način doprile jačanju otpornosti zajednice na rizike od katastrofa, posebno osetljivih grupa i postale deo vrlo važnih akcija u zajednicama u Novom Sadu, Beogradu i opštinama Vračar i Savski venac.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
9.3 ° C
9.8 °
6.7 °
66 %
4.6kmh
0 %
Пон
16 °
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
9 °
Пет
5 °