9.3 C
Belgrade

Uručeni ugovori o kupovini 60 stanova izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske

Izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske danas su u Starom dvoru uručeni ugovori o kupovini 60 stanova u okviru „potprojekta 9” Regionalnog stambenog programa.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je da ove porodice konačno dobijaju svoj dom i novi početak.

Nataša Stanisavljević, foto: Miloš Milojević / Tanjug

– Danas je važno da se setimo svih ljudi koji su usled rata i progona morali da napuste svoja ognjišta, a mnogi od njih su svoj novi početak i našli u Beogradu. Radićemo i dalje, sve dok svima ne obezbedimo trajno stambeno rešenje – naglasila je Nataša Stanisavljević.

Ona je zahvalila donatorima, Komesarijatu, Vladi Srbije i navela da su svi zajedno sa Gradom Beogradom u prethodnih sedam godina zbrinuli 1.422 porodice.

Foto: Miloš Milojević / Tanjug

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Foto: Miloš Milojević / Tanjug

Događaju su prisustvovali i Nemanja Starović, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Vlade Republike Srbije, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, Nikola Bertolini, predstavnik delegacije Evropske unije u Srbiji, Jan Bratu, ambasador, šef Misije OEBS u Srbiji, Stefani Krauze, vršilac dužnosti šefa predstavništva UNHCR u Srbiji, Ričard Holi, šef Kancelarije za saradnju Ambasade Švajcarske u Srbiji, Daniel Mohseni, drugi sekretar Ambasade Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Dušan Kovačević, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru, kao i drugi predstavnici donatora, međunarodnih organizacija i institucija.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
clear sky
9.3 ° C
9.8 °
6.7 °
66 %
4.6kmh
0 %
Пон
16 °
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
9 °
Пет
5 °