25.1 C
Belgrade

Usluge socijalne zaštite u potpunosti na teretu budžeta

Odbornici Skupštine grada usvojili su Odluku o izmenama i dopunama Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite. Takođe, usvojen je Akcioni plan za sprovođenje strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja na teritoriji grada Beograda za period od 2022. do 2024. godine.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić je podsetila da je gradonačelnik Aleksandar Šapić takođe govorio o tome da će finansijska sredstva potrebna za korišćenje svih usluga socijalne zaštite od sada u celosti biti obezbeđivana iz budžeta Grada.

– Smatram da je ovo značajan pomak u kvalitetu socijalne zaštite na teritoriji grada Beograda – rekla je Aleksandra Čamagić.

Ona je podsetila da je aktuelna gradska vlast prva koja je donela strateški dokument o pravima pripadnika romske populacije.

Odbornici su usvojili i Odluku o izmenama i dopunama Odlluke o komunalnom redu, kao i Odluku o upravljanju parkovima i obezbeđivanju uslova za njihovo uređenje, upotrebu, unapređenje i zaštitu na području gradskih opština Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica. Takođe, usvojena je Odluka o nekategorisanim putevima na teritoriji grada Beograda, kao i Program uređenja i dodele građevinskog zemljišta za 2023. godinu, te Rešenje o davanju saglasnosti na Odluku o izmeni i dopuni Statuta JKP „Gradska čistoća”, Godišnji program zaštite uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Beograda za 2022. godinu.

Odbornici su usvojili i Odluku o izmenama i dopunama Odluke o taksi prevozu, kao i rešenja o davanju saglasnosti na konačne nacrte aneksa ugovora o javno-privatnom partnerstvu u javnom prevozu.

Sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević obrazlagala je Strategiju uticaja klimatskih promena na interakciju ekosistemskih usluga u korišćenju i upravljanju šumskim resursima Beograda, kao i Odluku o proglašenju zaštićenog staništa „Zimovalište malog vranca”“.

– Strategija je izrađena u skladu sa Zakonom o planaskom sistemu Republike Srbije i drugim sektorskim zakonima iz oblasti šumarstva, zaštite životne sredine, zaštite prirode i klimatskim promenama. Strategija je „prošla” javni uvid u februaru i novembru, a održana je i javna prezentacija. Trajanje Strategije je definisano u vremenu od 2023. do 2030. godine. Upravljanje prirodnim resursima je jedan od najzahtevnijih zadataka sa kojima se suočavamo. Održavanje stabilnosti eko-sistema i reakcija na klimatske promene su sve složeniji procesi – rekla je Ivana Vilotijević.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
clear sky
25.1 ° C
25.8 °
23 °
57 %
5.1kmh
0 %
Чет
25 °
Пет
26 °
Суб
26 °
Нед
23 °
Пон
20 °