2.9 C
Belgrade

Uspešno realizovan međuopštinski projekat namenjen osobama sa invaliditetom

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović prisustvovao je danas u Starom dvoru promociji rezultata projekta „Unapređenje međuopštinske saradnje u cilju jačanja kapaciteta servisa podrške u mobilnosti i komunikaciji”, namenjen osobama sa invaliditetom.

Projektom su u prethodne tri godine bili obuhvaćeni Grad Beograd, Grad Novi Sad i gradske opštine Savski venac i Vračar, uz podršku Vlade Švajcarske.

Mladenović je zahvalio gradovima i opštinama partnerima u ovom projektu, te Ministarstvu za upravu i lokalnu samoupravu i Vladi Švajcarske.

– Cilj projekta je bio da se posebnim servisom podrške osobe sa invaliditetom aktivnije uključe u sve oblasti života, ali i u vođenje samog projekta. Verujem da je ovo samo početak i da ćemo u budućnosti imati dalji razvoj servisa podrške, pre svega namenjenih osobama sa invaliditetom – naveo je Mladenović.

Grad Beograd zajedno sa dve gradske opštine ovim projektom pravi jasne pomake u komunikaciji sa građanima, istakao je pomoćnik gradonačelnika.

– Cilj svake uprave je da služi građanima, a posebno našim sugrađanima koji imaju potrebu da budu bolje i kvalitetnije obavešteni. Nadam se da ćemo ovim projektom dati primer i drugim opštinama i gradovima u Srbiji kako bi pošli primerom Novog Sada, Savskog venca i Vračara – naveo je Mladenović.

On je kazao da je zahvaljujući ovom projektu prepoznat i značaj vanrednih situacija.

– U takvim situacijama su osobe sa invaliditetom u težem položaju i zbog toga smo se u ovom projektu posebno fokusirali na taj segment. Takođe, verujem u širenje ove mreže i uspostavljanje novih servisa koji se odnose na komunikaciju i mobilnost osoba sa invaliditetom – zaključio je Mladenović.

Savetnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković je dodala da je pionirski korak u ovom projektu bilo formiranje servisa podrške u komunikaciji i mobilnosti.

– U proteklom periodu smo taj servis razvijali i unapređivali mu kapacitete. Međusobno smo razmenjivali znanja, iskustva i primere dobre prakse. Uspostavili smo takođe uspešnu saradnju i sa udruženjima građana osoba sa invaliditetom u našim gradovima i opštinama – kazala je Kokovićeva.

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković je istakao da je pomoć osobama sa invaliditetom civilizacijski iskorak. Podsetio je da je Opština Vračar u proteklom periodu uradila puno na pristupačnosti mobilijara osobama sa invaliditetom, zbog čega je i nagrađivana od ombudsmana i Stalne konferencije gradova i opština.

Predsednik Skupštine Gradske opštine Savski venac Strahinja Kukić istakao je da će se tehnološka rešenja i dobra praksa iz ovog projekta lako implementirati i u druge lokalne sredine, te zahvalio svima koji su dali doprinos u njegovoj realizaciji.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.9 ° C
3 °
2.4 °
90 %
3.6kmh
75 %
Пет
3 °
Суб
5 °
Нед
4 °
Пон
9 °
Уто
7 °