5.3 C
Belgrade

Usvojen urbanistički projekat za izgradnju novog groblja u Batajnici

Urbanistički projekat za izgradnju novog groblja u naselju Batajnica, koji je bio na javnoj prezentaciji do 14. marta u zgradi Gradske uprave Grada Beograda, usvojila je Komisija za planove, saopšteno je iz Opštine Zemun.

Groblje obuhvata parcelu od 11,5 hektara na lokaciji od Ulice braće Smiljanić prema auto-putu. Pored uređenja samog groblja i izgradnje potrebnih objekata na groblju, gradiće se i javna pristupna saobraćajnica i neophodna trafostanica. Celokupno uređenje i izgradnja podeljeni su u šest faza realizacije.

Projektom je predviđeno u prvoj fazi radova da se izgradi ceremonijalni objekat – kapela sa nadstrešnicom oproštajnog trga, kao i ekonomski objekat za smeštaj radnika, sa garažom za službena vozila.

Takođe, u okviru groblja biće interne saobraćajnice sa pratećom infrastrukturom i opremom, a urediće se i površine predviđene za ispraćaje i sahranjivanje, grobna polja i grobnice. Površine za sahranjivanje zauzimaće oko 50 odsto od ukupnog dela parcele. Takođe, biće napravljeni rozarijumi i kolumbarijumi, kao i „vrt sećanja”, kapele i pravoslavni hram sa crkvenim domom.

Na površini od dva hektara biće napravljene i zelene površine sa punktovima za odmor na kojima će biti postavljene klupe i prateći mobilijar. 

Projekat je inicirala Gradska opštine Zemun, kako bi se rešio dugogodišnji problem. Novo groblje biće u sistemu brige i održavanja JKP-a „Pogrebne usluge”.

beogradski.rs / Beoinfo

Najnovije

Belgrade
broken clouds
5.3 ° C
6.4 °
3.6 °
86 %
6.2kmh
75 %
Нед
5 °
Пон
3 °
Уто
6 °
Сре
5 °
Чет
1 °