2.9 C
Belgrade

Usvojene odluke o lokalnim administrativnim taksama i ograničenoj visini stope poreza na imovinu

Odbornici Skupštine grada usvojili su danas Odluku o izmeni Odluke o lokalnim administrativnim taksama, kao i Odluku o dopuni Odluke o visini stope poreza na imovinu.

U objedinjenoj raspravi usvojena je i Odluka o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti na teritoriji grada Beograda za utvrđivanje poreza na imovinu za 2023. godinu.

Predloge odluka obrazložila je Katarina Čubrić, vršilac dužnosti sekretara za finansije Grada Beograda. Istakla je da se po Predlogu odluke o lokalnim administrativnim taksama usklađuje taksena tarifa sa rastom indeksa potrošačkih cena u periodu od jula 2021. godine do juna 2022. godine. Objasnila je da su administrativne takse usklađenje sa rastom indeksa potrošačkih cena za 11,9 odsto.

Kada je reč o Predlogu odluke o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2023. godinu, Čubrićeva je istakla da se prilikom njenog utvrđivanja primenjuju zone, a u skladu sa cenama ostvarenim u prometu za period od 1. oktobra 2021. do 30. septembra 2022. godine.

– Grad je u cilju optimalnijeg fiskalnog opterećenja građana posebnom odlukom propisao da porez na imovinu za obveznike koji ne vode poslovne knjige, odnosno za fizička lica za 2023. godinu ne može biti uvećan za više od pet odsto u odnosu na poresku obavezu za istu nepokretnost za 2022. godinu – navela je Čubrićeva.

U objedinjenoj raspravi odbornici su usvojili i Predlog odluke o izmenama Odluke o određivanju zona na teritoriji grada Beograda, kao i Predlog odluke o izmenama Odluke o određivanju zona i najopremljenijih zona na teritoriji grada Beograda za utvrđivanje poreza na imovinu.

Gradski menadžer Miroslav Čučković je dodao da je prihod Grada Beograda od poreza na imovinu oko 460 miliona dinara, koji će u narednoj godini biti uvećan za 23 miliona dinara.

– Upravo smanjenje indeksa opterećenosti zona koje su po obodima grada pružaju mogućnost da se izgrade veliki kompleksi i blokovi za stanovanje, a koji će biti na raspolaganju građanima koji nemaju početni kapital za kupovinu stana – istakao je Čučković.

Skupština Grada Beograda je u nastavku sednice usvojila Odluku o dopunama Odluke o Gradskoj upravi Grada Beograda, Odluku o dopunama Odluke o komunalnom redu, Odluku o izmeni Odluke o komunalnoj inspekciji, kao i Odluku o izmenama i dopunama Odluke o uniformi i oznakama komunalnih milicionara. Takođe, usvojena je i Odluka o izmenama Odluke o zadovoljavanju potreba i interesa građana u oblasti sporta u Beogradu.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.9 ° C
3 °
2.4 °
90 %
3.6kmh
75 %
Пет
3 °
Суб
5 °
Нед
4 °
Пон
9 °
Уто
7 °