2.9 C
Belgrade

Usvojene odluke o stambenoj podršci ratnim vojnim invalidima i subvencionisanju cene komunalija

Odbornici Skupštine grada usvojili su na današnjoj sednici Odluku o načinu i postupku dodele stambene podrške ratnim vojnim invalidima i porodicama palih boraca sticanjem svojine na stanu izgrađenog sredstvima donacije Vlade Japana. Obrazlažući ovu Odluku, podsekretar Sekretarijata za imovinske i pravne poslove Danilo Đaković rekao je da u naselju Kamendin 2 već 15 godina živi 50 porodica ratnih vojnih invalida i palih boraca. 

– Prvobitnim ugovorom stanovi su im dati na korišćenje za period od 10 godina. Po isteku tog roka, Vlada Srbije je stanove dala u javnu svojinu Grada Beograda. Ove porodice nemaju drugi način za rešavanje stambenog pitanja. Budući da su većinom u pitanju porodice palih boraca, predlog je da stanove bez naknade dobiju u vlasništvo po članu 99 Zakona o stanovanju i održavanju zgrada – rekao je Đaković. 

Gradski odbornici su usvojili i Odluku o izmeni Odluke o utvrđivanju kategorija korisnika koji plaćaju subvencionisanu cenu komunalnih usluga. Podsekretarka za socijalnu zaštitu Jasmina Ivanović poručila je korisnicima da se njihov status neće menjati.

– Subvencije za plaćanje Infostana postoje od 1995. godine, kada su donete interventne mere za zaštitu ugroženih stanovnika. Primena ove odluke je zahtevna i potrebno je obaviti složene pripreme. Po ovom pitanju postoji oko 60.000 zahteva građana Beograda i potrebno je vreme da sve bude organizovano – rekla je Jasmina Ivanović. 

Odbornici su usvojili i Odluku o izmenama i dopunama Odluke o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada Beograda, Odluku o izmeni Odluke o javnim parkiralištima, kao i rešenja o davanju saglasnosti na konačne nacrte aneksa ugovora o javnoprivatnom partnerstvu u obavljanju javnog prevoza putnika. Odlukom o javnim parkiralištima privatnim investitorima omogućeno je da grade garaže i naplaćuju parkiranje.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
2.6 ° C
2.8 °
2.4 °
96 %
1.5kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °