2.5 C
Belgrade

Usvojeni urbanistički planovi, Beograd dobija spomenik Agostinu Netu

Odbornici Skupštine grada usvojili su na današnjoj sednici Plan detaljne regulacije saobraćajnice Široki put u opštini Zemun, kao i niz odluka o izradi planova detaljne regulacije.

Glavni urbanista Marko Stojčić rekao je obrazlažući tačke koje su se odnosile na urbanizam da su pred odbornicima dva plana detaljne regulacije i šest odluka o izradi planova detaljne regulacije.

– Prvi plan se odnosi na saobraćajnicu Široki put u Zemunu kojim treba da se obezbedi kolski prilaz lokaciji predviđenoj za reciklažni centar. Kada je u pitanju Plan detaljne regulacije za rasplet nadzemnih vodova na Čukarici, Rakovici i Voždovcu, reč je o važnom dokumentu jer Grad sve više vodi računa o svakom kvadratnom metru. Ne bi trebalo da naponska mreža predstavlja problem u privođenju nameni bilo koje lokacije. Takođe, time su obezbeđeni prostori za tri sportsko-rekreativna kompleksa. Kada je u pitanju Odluka o proširenju kompleksa „11. april” na Novom Beogradu, ovde nije reč o proširenju objekta, čija se veličina neće menjati, već o dograđivanju određenih sadržaja unutar kompleksa. U tom delu grada povećan je broj stanovnika i SC „11. april” mora to da „isprati” – rekao je Stojčić.

On je napomenuo da Izmena i dopuna Plana detaljne regulacije Gradske opštine Obrenovac omogućava da se ova opština razvija kao i svaki drugi deo grada i da sprovodi odluke sopstvenih urbanističkih komisija.

Takođe, odbornici su usvojili Odluku o podizanju spomenika Agostinu Netu, prvom predsedniku Republike Angole. Spomenik će biti podignut u parku u istoimenoj ulici između brojeva 22 i 44 na teritoriji opštine Novi Beograd. Kako se navodi u obrazloženju odluke, spomenik se podiže sredstvima Ambasade Angole u Beogradu, koja je i inicirala podizanje spomenika.

Odbornici su usvojili i odluku da nova ulica koja počinje od Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića i završava se kod Ulice Dragana Mancea ponese ime sprskog arhitekte Zorana Žunkovića. Inicijativu za to dalo je Društvo arhitekata Beograda, sa ciljem da se očuva sećanje na jednog od najznačajnijih arhitekata i projektanata Prokop stanice.

Sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić je obrazložila usvojene odluke o prenosu osnivačkih prava Grada Beograda nad Muzejom afričke umetnosti i nad Ustanovom kulture Prvo prigradsko pozorište Lazarevac.

– Prenos osnivačkih prava u slučaju Muzeja afričke umetnosti vrši se sa Grada Beograda na Republiku Srbiju, dok se u slučaju lazarevačkog pozorišta prava prenose sa Opštine Lazarevac na Grad Beograd. Inicijativu da Republika preuzme Muzej afričke umetnosti podnelo je Ministarstvo kulture, sa čime se Vlada složila usvajanjem Zaključka – rekla je Nataša Mihailović Vacić.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.5 ° C
3 °
1.7 °
78 %
4.6kmh
75 %
Нед
3 °
Пон
3 °
Уто
5 °
Сре
6 °
Чет
2 °