16.6 C
Belgrade

Usvojeno rešenje budućeg spomenika Milošu Crnjanskom

U Starom dvoru danas je održana sednica Odbora za podizanje spomenika književniku Milošu Crnjanskom na kojoj je prikazana maketa budućeg spomenika, rad vajara Miloša Komada. Sednici, kojoj je predsedavala književnica i predsednica Odbora Ivana Dimić, prisustvovali su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, glavni urbanista grada Beograda Marko Stojčić, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, podsekretarka za kulturu Gordana Goncić, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković, direktorka Urbanističkog zavoda Beograda Vesna Tahov i istoričarka umetnosti Olivera Vukotić.

Vesić je ukazao na veličinu i značaj književnog dela Miloša Crnjanskog i naglasio da je Odbor prihvatio predloženo rešenje.

– Veoma je važno da Beograd ima spomenik Milošu Crnjanskom, jer je on naš najznačajniji pisac 20. veka i sramota je da ga do sada već nije dobio. Spomenike će dobiti i Aleksandar Deroko, Branko Pešić, Vasko Popa, Jovan Jovanović Zmaj jer na taj način pokazujemo da nam je važno da se odužimo ljudima koji su od izuzetnog značaja za kulturu našeg naroda – istakao je Goran Vesić.

U obrazloženju rešenja kaže se da maketa skulpture Miloša Crnjanskog, rad akademskog vajara Miloša Komada, reflektuje piščevu kompleksnu ličnost, dok u skulpturalnoj formi odražava visoke umetničke domete koji se mogu pratiti u nekoliko aspekata. Izrađena maketa ukazuje na razvijen estetski poredak u kojem svaki element ima svoj karakter, svoju izražajnu neposrednost i sugestivnost, a sugestivnost oblika i površina je jedna od glavnih osobina koje treba da krase monumentalnu skulpturalnu formu.

– Skupština Grada Beograda je na sednici održanoj 30. jula 2020. godine donela Odluku o podizanju spomenika Milošu Crnjanskom u glavnoj aleji parka Tašmajdan – istakla je predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda Andrea Radulović i dodala da članovi Odbora imaju predloge o još nekim potencijalnim lokacijama o kojima će se diskutovati na narednim sednicama.

Miloš Crnjanski je jedan od najznačajnijih srpskih književnika 20. veka. Bio je pesnik, pripovedač, romansijer, publicista, bavio se likovnom kritikom, radio je u diplomatiji i novinarstvu. Podizanjem spomenika Milošu Crnjanskom neguje se kultura sećanja na znamenite ličnosti našeg vremena i sredine.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
16.6 ° C
18 °
15.7 °
48 %
6.2kmh
0 %
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
17 °
Пет
15 °
Суб
14 °