4 C
Belgrade

„Varoški salon 2022.“ u Rančićevoj kući: Konkursni poziv za prazničnu izložbu

Centar za kulturu Grocka – ustanova kulture opštine Grocka raspisuje KONKURS i poziva umetnike da učestvuju u predstojećoj novogodišnjoj prazničnoj izložbi „Varoški salon“ u Galeriji Rančićeva kuća. Izložba je prodajnog karaktera, a konkurs je otvoren za likovne i primenjene umetnike.

Elektronske prijave sa naznakom „Konkurs za Varoški salon 2022″ šalju se u periodu 1 – 12. decembra 2022. godine, na e-mail adresu ustanove: centarzakulturugrocka@gmail.com

Zainteresovani umetnici konkurišu sa kratkom umetničkom biografijom i mogu učestvovati sa (do) tri rada malog do srednjeg formata (radovi moraju imati naznačene dimenzije, tehniku, godinu nastanka, naziv), nema kotizacije, a radovi se nakon selekcije predaju u Rančićevoj kući dana 13,14,15. i 16. decembra 2022. godine od 10 do 14 časova.

Grupna praznična izložba „Varoški salon“ biće predstavljena 23. decembra 2022. u Galeriji Rančićeva kuća sa svečanim otvaranjem u 18 časova. Izložba traje do 20. januara 2023. godine.

*RANČIĆEVA KUĆA u Grockoj, spomenik kulture od velikog značaja za Republiku, danas je i galerijski prostor Centra za kulturu Grocka, ustanove kulture gradske opštine Grocka. Rančićeva kuća, lepotica narodnog neimarstva, varoški dom Grocke i Srbije, beleži više od dva veka trajanja i oko četiri decenije kulturne namene, a svakom posetiocu daruje nezaboravnu atmosferu svog vanvremenskog sklada i spokoja. Ime je dobila po porodici Rančić kojoj je gotovo dva veka pripadala. Izgrađena je krajem 18. veka kao porodični varoški dom, čija se toplina narodnog neimarstva po meri čoveka reflektuje i u 21. vek. Građena bez ijednog eksera, širokih streha, sa drvenim doksatom i krovom od ćeramide, dragocen je primerak očuvanog narodnog graditeljstva. Kuća je zaštićena kao kulturno dobro od velikog značaja 1966. godine i u njoj „stanuje“ ustanova Centar za kulturu opštine Grocka od 2008. godine. Rančićeva kuća raspolaže galerijskim prostorom i prostranom baštom parkovskog tipa koja se koristi kao letnja muzička scena, radioničarski prostor i galerija na otvorenom.

Autorka koncepta izložbe je Zorica Atić, istoričarka umetnosti-kustos.

Za dodatne informacije: 011 850 2321, centarzakulturugrocka@gmail.com

beogradski.rs / CZK Grocka

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
4 ° C
4.1 °
3 °
88 %
6.2kmh
100 %
Чет
4 °
Пет
3 °
Суб
5 °
Нед
4 °
Пон
8 °