26.4 C
Belgrade

Veće interesovanje za Grafičku školu posle ulaganja Grada u njenu obnovu

Posle devetogodišnje blokade računa Grafičko-medijske škole, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu isplatio je pre četiri godine milionska dugovanja škole i na taj način joj omogućio da normalno funkcioniše, a potom je, kako je i bilo najavljeno, usledila obnova škole što ju je pozicioniralo visoko na listi najtraženijih, izjavio je Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

Kako je istakao, Sekretarijat je prepoznao i probleme i potencijal jedine ovakve škole u Srbiji, koja sada „slobodno diše”.

– Od tada, sve je krenulo nabolje. Škola je renovirana, a za tu namenu izdvojili smo oko 57 miliona dinara. Obnovljena je fasada i fasadna stolarija, zamenjena keramika, podovi, plafon, odrađeni molersko-farbarski radovi i kompletna rekonstrukcija radionice škole – rekao je Gak.

Ali, kako kaže, škola nije samo fizički zasijala već je postala i jedna od najtraženijih u Srbiji. Osim šest starih smerova za fotografa, sito-štampara, tehničara grafičke dorade, tehničara štampe, tehničara za grafičku pripremu i tehničara za oblikovanje grafičkih proizvoda, pre četiri godine uveden je i novi smer za tehničara za digitalnu grafiku i internet oblikovanje.

– Za ovo odeljenje traži se mesto više, pa ne čudi podatak da je treći najtraženiji smer u našoj zemlji, tako da će od septembra biti upisana dva odeljenja. Grafička škola je jedan od najboljih primera koliko su nam važna velika ulaganja u škole – kaže Gak.

Miloš Bukumira, direktor ove novobeogradske obrazovne ustanove, objašnjava da je škola obnovljena u pravom trenutku, imajući u vidu da živimo u svetu tehnologije i medija, pa je pitanje opstanka da škola ide u korak sa tim i interesovanjima mladih.

– Naredne školske godine biće otvoren još jedan smer za tehničara multimedija. I ovaj obrazovni profil biće podjednako privlačan đacima, tako da očekujem veliki broj zainteresovanih – kaže Bukumira.

Prema Gakovim rečima, škola je potpuno oporavljena nakon teškog perioda i sada se može pohvaliti činjenicom da je rejting škole znatno skočio, te da je ukupan broj bodova za prijem u odnosu na period pre četiri godine na nivou cele škole skočio za 20 bodova. Veliki broj profesora rešio je da unapredi svoje znanje. Dvadesetak predavača upisalo je master studije kako bi učenicima što efikasnije preneli znanje.

– Veliko je zadovoljstvo biti svedok ovakvog uspeha obrazovnih ustanova. Nadamo se i trudimo da nam sve škole budu ovako uspešne. Nastavljamo dalje sa ulaganjem u vrtiće i škole, jer nam je obrazovanje dece najvažnije – zaključio je Gak.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
20 ° C
21.3 °
19.1 °
59 %
3.1kmh
0 %
Суб
22 °
Нед
24 °
Пон
25 °
Уто
27 °
Сре
27 °