31.9 C
Belgrade

Vesić: Arheološko blago Vodene kapije, skoro vek zatrpano zbog pruge, ponovo vidljivo javnosti

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture sprovodi zaštitna arheološka istraživanja Vodene kapije na priobalnom bedemu Beogradske tvrđave, u saradnji sa Arheološkim institutom – Beograd i Javnim komunalnim preduzećem „Zelenilo – Beograd”, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je naglasio da se iskopavanja obavljaju u okviru realizacije prve faze radova na izgradnji Linijskog parka, na potezu od Beton hale do Bastiona Svetog Jakova.

– Pojas priobalnih fortifikacija Beogradske tvrđave ostao je do sada najslabije istražen zbog pruge i visokih podzemnih voda. Utvrđivanje priobalne zone Beogradske tvrđave započeto je u prvim decenijama 15. veka, a svoju konačnu formu ova bedemska trasa dobila je sredinom 18. veka – rekao je Vesić.

Vesić je istakao da se na jednoj od slika može vidite kako je pružni nasip od 1938. godine skoro zatvorio Vodenu kapiju. 

– Sada, kada smo uklonili prugu i kada uređujemo Linijski park, dobili smo priliku da otkrijemo i javnosti pokažemo naše arheološko blago – zaključio je Vesić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
32.5 ° C
35.9 °
30.1 °
32 %
2.1kmh
0 %
Пон
34 °
Уто
35 °
Сре
36 °
Чет
37 °
Пет
39 °