4.6 C
Belgrade

Vesić: Arheološko blago Vodene kapije, skoro vek zatrpano zbog pruge, ponovo vidljivo javnosti

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture sprovodi zaštitna arheološka istraživanja Vodene kapije na priobalnom bedemu Beogradske tvrđave, u saradnji sa Arheološkim institutom – Beograd i Javnim komunalnim preduzećem „Zelenilo – Beograd”, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je naglasio da se iskopavanja obavljaju u okviru realizacije prve faze radova na izgradnji Linijskog parka, na potezu od Beton hale do Bastiona Svetog Jakova.

– Pojas priobalnih fortifikacija Beogradske tvrđave ostao je do sada najslabije istražen zbog pruge i visokih podzemnih voda. Utvrđivanje priobalne zone Beogradske tvrđave započeto je u prvim decenijama 15. veka, a svoju konačnu formu ova bedemska trasa dobila je sredinom 18. veka – rekao je Vesić.

Vesić je istakao da se na jednoj od slika može vidite kako je pružni nasip od 1938. godine skoro zatvorio Vodenu kapiju. 

– Sada, kada smo uklonili prugu i kada uređujemo Linijski park, dobili smo priliku da otkrijemo i javnosti pokažemo naše arheološko blago – zaključio je Vesić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
4.6 ° C
4.8 °
3 °
81 %
4.1kmh
0 %
Сре
6 °
Чет
5 °
Пет
6 °
Суб
8 °
Нед
5 °