11.4 C
Belgrade

Vesić: „Belgrade Indoor Meeting” sjajna promocija za Beograd

Svako sportsko takmičenje u glavnom gradu je promocija Beograda i promocija sporta, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na danas održanoj konferenciji za novinare povodom predstojećeg „Belgrade Indoor Meeting”-a  koji će se održati u ponedeljak, 7. marta u Štark Areni.

Predstavljanju ovog takmičenja, koje predstavlja uvertiru za predstojeće atletsko Svetsko dvoransko prvenstvo koje će se održati u Beogradu prisustvovali su predsednik Sportskog atletskog saveza Veselin Jevrosimović, naša natrofejnija atletičarka Ivana Vuleta, svetski šampion u skoku u vis Armand Duplantis i savezni selektor reprezentacije Srbije Edin Zuković.

Vesić je istakao da ovo će biti veliki podsticaj za razvoj naše atletike.

– Ovaj sport je, otkad ga je na njegovo čelo došao Veselin Jevrosimović postao sport kojim se ponosimo. Naša obaveza je da nastavimo da podržavamo atletiku i zato smo punim srcem stali iza ovog takmičenja. Ono promoviše atletiku a pored toga i promoviše Beograd. Mi živimo od turizma i važno nam je da na pozitivan način budemo predstavljeni u svetu. Mi smo juče dobili i završni turnir u košarci što govori o tome da se Beograd svetu predstavio kao grad u kome je dobro organizovati takmičenja, u koji svi žele da dođu i u kome svako takmičenje može da se organizuje – kazao je Vesić.

On je istakao da je i jedan od planova grada da se u beogradske vrtiće uvede atletika.

    – Radi se o posebnom programu koji ima Atletski savez i koji je bio do sada odložen zbog korone. Ove godine smo krenuli sa besplatnim školama sportova među kojima je i atletika za svu decu u Beogradu od prvog do četvrtog razreda a sledeći korak će biti i uvođenje atletike u vrtiće – rekao je Vesić, poželevši puno sreće svim takmičarima na predstojećem atletskom mitingu i Svetskom dvoranskom prvenstvu.


Predsednik Srpskog atletskog saveza Veselin Jevrosimović istakao je da je „Belgrade Indoor Meeting” najveći miting koji će biti organizovan u Srbiji.

– Dobili smo „silver” status, što znači da će ovo biti najveći atletiski miting koji je Srbija ikada organizovala, a koji je uvertira u Svetsko prvenstvo. Učešće je najavilo više od 130 takmičara, imamo više od 30 takmičara iz inostranstva. Sve pripreme pred Svetsko prvenstvo već smo završili i ostaje samo tehnički i organizacioni deo. Za samo prvenstvo imamo preko 1.450 akreditovanih atletičara sa normama iz preko 160 zemalja. Više od 120 zemalja je otkupilo televizijski prenos, pa će Srbija u martu biti atletski centar sveta – rekao je Jevrosimović.

Srpska atletičarka Ivana Vuleta rekla je da zadovoljstvo biti u društvu rekordera kao što je Armand Duplantis.

– Arena ponovo izgleda spektakularno i svi će biti oduševljeni i samom atmosferom i takmičarima. Miting u ponedeljak će biti uvertira u ono što sledi. Presrećna sam što sam zdrava i sposobna da se takmičim. Otvorila sam sezonu kvalitetno i saznanjem da pred dve nedelje treba da se pojavim kao branilac titule, to mi je dovoljno da pružim maksimum. Ostajem dosledna sebi, biću spremna i u ponedeljak želim da se primaknem daljini od sedam metara. Onda ostaje da spremna dočekam takmičenje. Apelujem da u što većem broju dođemo da gledamo i Armanda i za vikend  pratimo takmičenja jer sam sigurna da će više od jednog svetskog rekorda biti oboreno – rekla je Ivana Vuleta.

Svetski šampion u skoku u vis Armand Duplantis kaže da je uzbuđen što je opet u Beogradu.

– Ovde sam drugi put i prethodna poseta je bila veoma uspešna, bio sam blizu obaranja svetskog rekorda. U ovom momentu idem samo na takmičenja gde mislim da sam u mogućnosti da oborim svetski rekord i ne bih išao nigde gde to ne bih mogao. Zato sam ovde i mentalno sam spreman da idem na novi svetski rekord, to je moj fokus i cilj – rekao je Duplantis.

Selektor Srspkog atletskog saveza Edin Zuković rekao je da je da je ovo poslednje takmičenje za ispunjavanje normi za SP. On je istakao da zato ima mnogo prijavljenih atletičara i  srpski takmičari će moći da izbore norme. 

– Pozvao bih publiku da dođe, jer sav prihod ide humantarne svrhe – poručio je Zuković.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
clear sky
11.4 ° C
11.9 °
9.7 °
62 %
5.1kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
12 °
Нед
17 °