4.4 C
Belgrade

Vesić: Beograd od danas domaćin i postavci Muzeja svetske atletike

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić otvorio je danas u Štark Areni, zajedno sa predsednikom Srpskog atletskog saveza Veselinom Jevrosimovićem, direktorom Nasleđa svetske atletike Kristoferom Tarnerom i atletičarima Ivanom Vuletom i Armandom Duplantisom postavku Muzeja svetske atletike.

Postavku, koju čine sportski rekviziti svetskih atletičara biće izloženi tokom trajanja „Belgrade Indoor Meeting”-a, koji počinje 7. marta, pa sve do kraja Svetskog dvoranskog prvenstva u atletici, koje će se održati u glavnom gradu Srbije od 18. do 20. marta.

Vesić je tom prilikom istakao da Beograd može da bude ponosan što je domaćin ovog takmičenja.

– Biće tu 1.450 sportista iz 160 zemalja, direktan ili odložen prenos u u 120 zemalja i ovo bi svaki grad u svetu poželeo. Posebno smo ponosni zato što ne postoji sportista u svetu koji ne želi da dođe u Beograd što je dokaz da smo poželjan grad.  Zato smo srećni i što smo domaćini i Muzeju svetske atletike gde će svi posetioci moći da se upoznaju sa istorijom ovog sporta. Želim da u ime grada poželim sportistima da postignu dobre rezultate i da Beograd bude promovisan na najbolji način – rekao je Vesić, zahvalivši se svima koji su radili na promociji ovog takmičenja.

Predsednik Srpskog atletskog saveza Veselin Jevrosimović je ukazao da postavka ima više od 300 eksponata.

– Nadam se da će svi postioci uživati a od danas ćemo kao stalnu postavku imati medalje i sprinterice naše Ivane Vulete. Pozivam sve ljubitelje atletike da dođu i uživaju u eksponatima – kazao je Jevrosimović.

Direktorom Nasleđa svetske atletike Kristofer Tarner je podsetio da je Svetska atletska federacija odlučila da 1. januara 2018. otvori novo odeljenje.

– To je izraz poštovanja atletskoj istoriji. Tu su dresovi, trofeji, sprinterice i druge stvari povezane sa atletikom a u muzeju u Oregonu imamo čak i novčiće stare 3.000 godina koji se koristili na originalnim Olimpijskim igrama. Odlučili smo da ovo bude pokretni muzej, a na ukupno osam postavki u Štark Areni dve su posvećene atletičarima iz Srbije – kazao je Tarner.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
broken clouds
4.4 ° C
5.2 °
3.8 °
67 %
5.1kmh
75 %
Сре
4 °
Чет
10 °
Пет
21 °
Суб
18 °
Нед
3 °