0.4 C
Belgrade

Vesić: Beograd osnovao fondaciju jer svako dete ima pravo na srećno odrastanje

Gradsko veće Grada Beograd donelo je Odluku o osnivanju „Fondacije za decu i mlade Beograda” i uputilo je Skupštini Grada Beograda na razmatranje i usvajanje, rekao je Goran Vesić gostujući u jutarnjem programu Studija B. 

– Sve nas je potresla tragedija od pre mesec dana kada su nastradale dve devojčice čija majka nije imala dovoljno novca da ih prehrani. U Beogradu više nijedno dete neće biti gladno i to garantujem. Zato sam predložio da Grad osnuje fondaciju koja će pratiti potrebe i davati podršku deci i mladima koji žive na teritoriji Beograda, a čije porodice svojim kapacitetima ne mogu u potpunosti da ispune njihove potrebe. Hoću da svakom detetu u Beogradu obezbedimo bezbrižno detinjstvo i odrastanje i da dobije podršku u svim sferama svakodnevnog života. Neću se smiriti sve dok to ne postignem – rekao je Vesić.

Fondacija će preduzimati aktivnosti u pružanju podrške odnosno pomoći, naročito porodicama sa više dece, u prevazilaženju kriznih situacija. Takođe, pružaće pomoć u robi i hrani, osnaživanju roditelja dece u socijalno ugroženim porodicama podizanjem njihovih kapaciteta putem stručnih obuka, prekvalifikacije, obrazovanja, usavršavanja, doškolovanja i pomoći pri zapošljavanju. Pored toga, biće preduzete i stimulativne mere za podsticanje dodatnog obrazovanja i doškolovanja dece i omladine iz marginalizovanih socijalnih grupa, zatim za pružanje posebnih oblika pomoći u zavisnosti od prepoznatih potreba kako porodica tako i dece i omladine sa teritorije grada Beograda, te pomoć i podrška dece i mladih bez roditeljskog staranja, kada su staratelji srodnici koji po važećim propisima ne ispunjavaju uslove za ostvarivanje prava i usluga iz oblasti socijalne i porodično-pravne zaštite.

Fondacija će imati upravni odbor u kojem će biti ugledne javne ličnosti kako bi se raspodela pomoći na osnovu konkursa vršila pravedno. Fondacija će primati donacije kako od građanki i građana tako i od kompanija. 

– Naša fondacija je državna i pripada svim ljudima Beograda. Kada nekom detetu pomogne fondacija, to znači da pomažu sve Beograđanke i Beograđani, a ne neki pojedinac. Beograd će brinuti o svakom detetu i svako dete imaće pravo na srećno odrastanje – rekao je Vesić.

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
mist
0.4 ° C
3.7 °
-0.3 °
95 %
0.9kmh
75 %
Уто
3 °
Сре
3 °
Чет
6 °
Пет
3 °
Суб
3 °

Servisne vesti