12.4 C
Belgrade

Vesić: Beograd u martu domaćin eliti svetskog šaha

Duga tradicija šaha u Srbiji jedan je od najvažnijih razloga zbog kojih je Grad Beograd odlučio da podrži organizaciju ovog turnira. Šah je veoma važan za naš sport, ali i za društvo u celini, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na konferenciji za medije održanoj povodom organizacije FIDE gran-pri turnira, koji će biti održan od 28. februara do 14. marta u Beogradu. 

Događaju su prisustvovali i podsekretar za sport i omladinu Nikola Rajičić, pomoćnik ministra omladine i sporta Darko Udovičić, predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić, direktor turnira Marijan Stričević i proslavljena srpska šahistkinja Alisa Marić. 

Vesić je rekao da je Grad Beograd bez ikakvog dvoumljenja prihvatio poziv Šahovskog saveza Srbije da podrži organizaciju ovog turnira. 

– Kada nam je predsednik Šahovskog saveza Srbije pokazao ovaj projekat, nismo imali nikakvu dilemu da „stanemo iza ovog turnira”. Organizacija ovako važnog događaja je veoma korisna za Grad Beograd, za srpski šah i sport uopšte. Grad konstantno ohrabruje naše sportske saveze da se prijavljuju za organizacije ovakvih turnira. Beograd će ove godine biti domaćin Svetskog dvoranskog prvenstva u atletici, a nadam se i još jednog velikog evropskog takmičenja. Sve to naravno predstavlja promociju našeg grada i zemlje, a organizacija FIDE gran-prija je i promocija šaha. Kada mladi ljudi u svom gradu imaju priliku da uživaju u ovakvom spektaklu, onda je jasno da neko od njih dobije želju da postane deo ovog sporta – istakao je Vesić. 

On je dodao da turnir u naš grad dovodi vrhunske svetske šahiste, njihove timove, ali i brojne novinare, što je dobro za turizam jer je Beograd grad koji nastoji da privuče što veći broj turista. 

– Beograd će i u budućnosti nastaviti da podržava organizaciju ovakvih turnira i zahvaljujem svima koji u tome učestvuju. Znamo da je u vreme pandemije bilo teško održavati nastavu u školama i nema sumnje da su deca zbog toga dosta izgubila, tako da možda ne bi bilo loše da nadležna ministarstva razmotre da uvedu šah kao predmet. Na taj način bismo sigurno dobili nove šahovske šampione koji bi sa uspehom prezentovali našu zemlju. Šah je u prošlosti bio dosta zastupljeniji u sportskim emisijama i drugim medijima i nadam se da je došlo vreme da ponovo bude tako – rekao je Vesić i u ime Grada Beograda poželeo svim igračima dobrodošlicu u Beograd. 

Predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić je zahvalio Gradu Beogradu i Ministarstvu omladine i sporta na, kako je rekao, velikoj podršci. 

– Podrška nam mnogo znači jer nastojimo da vratimo šah na mesto na kojem je u Srbiji bio u prošlosti. Naš krajnji cilj je da ponovo imamo generacije šahista koje će osvajati medalje na najvećim svetskim takmičenjima. Želimo da igračima obezbedimo što bolje uslove za rad i razvoj, jer mislimo da domaći šahisti nisu iskoristili sve svoje potencijale – rekao je Lazić. 

Direktor turnira Marijan Stričević je podsetio da je gran-pri jedan od tri najvažnija turnira u kalendarskoj godini, budući da se na osnovu plasmana šahisti mogu kvalifikovati za turnir izazivača, sa kojeg pobednik odlazi na meč za titulu prvaka sveta. 

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
12.4 ° C
12.8 °
10.7 °
58 %
6.7kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
14 °
Нед
13 °