23.1 C
Belgrade

Vesić: Beogradski maraton – tradicija duga tri i po decenije

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je na današnjoj konferenciji za novinare predstojeći, 35. Beogradski maraton, koji će se održati u nedelju. On je tom prilikom naglasio da je reč o prelepoj tradiciji, koja traje već tri i po decenije.

– Zaista nije mala stvar održati bilo koju manifestaciju 35 godina, a pogotovo ovako veliki sportski događaj. Sve je počelo daleke 1988. godine, a manifestacija je održavana i u teškim uslovima, u vreme bombardovanja i korone. Nije se prestajalo, što je sjajno – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je najavio da će odmah po završetku maratona, Grad sa „Beogradskim maratonom” potpisati desetogodišnji ugovor o zajedničkoj organizaciji, te da će se povećati davanja za ovaj događaj.

– Želja nam je da i nagradni fond bude veći, da iz godine u godine napreduju, te da imaju stabilan ugovor, što je važno i zbog većeg broja sponzora. Nema lepše slike iz Beograda nego slika desetina hiljada ljudi kako trče, po čemu se prepoznaju i Njujork, Boston, London, Berlin – istakao je Vesić.

 On je na kraju zahvalio svima koji učestvuju u organizaciji maratona i pohvalio ovogodišnju brzinu i predanost. Vesić je izrazio uverenje da zajedničkim radom i na osnovu dugogodišnjih ugovora pedeseti maraton možda može da bude jedan od najmasovnijih u Evropi jer „Beograd to može”.

 Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je istakao da će Srbija ovog vikenda, ali i tokom narednih nedelja, biti sportski centar Evrope i sveta.

  – Najbolji primer za to su događaji koji nas očekuju samo u narednih mesec dana u Beogradu. Prvo maraton, pa Fajnal-for košarkaške Evrolige, Svetski kup u veslanju, Fajnal-ejt u vaterpolu i Svetski kup u ronjenju. Kroz maraton promovišemo zdrav život i motivišemo građane da se bave sportom – rekao je Udovičić.

 Direktor Beogradskog maratona Darko Habuš je zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji maratonske trke i podsetio na slogan trke „Prijateljstvo na duge staze“.

– Slogan apsolutno oslikava naše partnerstvo sa Gradom Beogradom, koji je najznačajniji pokrovitelj najmasovnije manifestacije koja se održava u Beogradu. U organizaciji učestvuju i mnogobrojne institucije, poput Ministarstva omladine i sporta, odnosno Atletskog saveza Srbije. Beogradski maraton nije samo promocija zdravih stilova života i rekreativnog i takmičarskog trčanja, već i promocija Beograda – rekao je Habuš.

Proslavljena srpska atletičarka i ambasadorka 35. Beogradskog maratona Olivera Jevtić, podsetila je da je do sada 14 puta učestvovala u maratonskoj i polumaratonskoj trci u Beogradu.

   – Biti na listi imena dosadašnjih ambasadora Beogradskog maratona je zaista velika čast. To je prava kruna moje sportske karijere, ali ujedno i obaveza da se još jednom do kraja karijere dobro pripremim i učestvujem u trci – rekla je Olivera Jevtić .

Direktor Atletskog saveza Srbije, Slobodan Branković, je rekao da mu je izuzetno drago da svega dva meseca posle završetka Svetskog dvoranskog prvenstva u Atletici, Beograd ponovo ima priliku da ugosti poznata imena svetske atletike.

   – Beogradski maraton je najveći sportski događaj koji se odvija na beogradskim ulicama i možemo ga posmatrati sa sportske, ali i turističke strane. Od direktora Beogradskog maratona Darka Habuša dobio sam uverenja da ćemo, zajedničkim radom, u narednim godinama učiniti Beogradski maraton jednim od kvalitetnijih u regionu – rekao je Branković.

 Direktor JP „Pošta Srbije“, koja je partner Beogradskog maratona – Zoran Đorđević, istakao je veliku ulogu sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, Darka Glavaša, za koga je rekao da praktično stoji iza čitave organizacije ovog događaja, kada je Grad Beograd i njegove komunalne službe u pitanju.

    – „Pošta“ kao društveno odgovorna kompanija promoviše zdrav i sportski život. Beogradski maraton je jedna od najvažnijih sportskih manifestacija koje se održavaju u Beogradu i Srbiji i „Pošta“ je želela da doprinese boljoj organizaciji i promociji – rekao je Đorđević.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
scattered clouds
23.9 ° C
24.8 °
22.1 °
65 %
2.6kmh
40 %
Суб
24 °
Нед
23 °
Пон
17 °
Уто
22 °
Сре
17 °