14.8 C
Belgrade

Vesić: Dobanovci dobili klub za seniore

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas novi klub za seniore u Dobanovcima u opštini Surčin. Zajedno s njim objekat su obišli i gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, predsednik opštine Surčin Stevan Šuša i pomoćnica direktora Gerontološkog centra Beograd Milica Đorđević. 

Kako je Vesić tom prilikom istakao, otvaranje kluba ima dvostruku poruku, najpre da Grad vodi računa o najstarijim sugrađanima, a potom i da se u ovom surčinskom naselju dosta radi i gradi. Uređen je centar mesta i dom kulture, odnosno mesna zajednica, gradi se i nova sala, a sređuje se i fasada škole, precizirao je Vesić. 

– Na ovaj način pokazujemo koliko nam je važan svaki deo Beograda, ali i Surčin jer ne postoji nijedan njegov deo da se nešto nije uradilo ili se ne radi u njemu. U sistemu ima oko deset hiljada seniora, a otvaranje klubova jeste ulaganje u kvalitet života najstarijih sugrađana. Oni su podneli najveći teret ekonomske stabilizacije zemlje i da se to nije desilo, mi ne bismo imali para u budžetu za ulaganja. Zato se trudimo da im vratimo i na ovaj način. Klub u Dobanovcima je donekle drugačiji jer ima više prostora kao i svoj fitnes deo, što će biti praksa u budućnosti gde za to ima prostora – kazao je Vesić. 

Najstariji su zaslužili da vodimo računa o njima, onako kako su oni vodili računa o nama, poručio je Vesić. 

– Ako budemo poštovali jedni druge, tada će se naš grad razvijati. Ovo je mali deo zahvalnosti koji možemo da im damo – kazao je Vesić. 

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević istakla je da je Beograd od danas bogatiji za još jedan klub za najstarije sugrađane, koji je 33. u našem gradu. 

– Čitava ideja potiče upravo od penzionera koji žive u ovoj opštini, ali se mora naglasiti i zalaganje Opštine Surčin, koja je obezbedila prostor, dok je opremanje kluba na sebe preuzeo Grad Beograd. Još 2014. godine postavili smo cilj da svaka opština na teritoriji grada ima bar jedan klub za najstarije sugrađane. Otvaranjem ovakvih klubova podstičemo proces aktivnog starenja, ali i međugeneracijske solidarnosti. Naš sledeći cilj jeste da na svakoj opštini imamo najmanje po dva kluba za najstarije sugrađane, dok je primarni cilj da do 2030. godine u Beogradu bude 50 ovakvih klubova – rekla je Nataša Stanisavljević. 

Predsednik opštine Surčin Stevan Šuša zahvalio je Goranu Vesić i Nataši Stanisavljević na svemu što rade za opštinu Surčin i podsetio da su nedavno počeli radovi na izgradnji dve kuće za porodice slabijeg materijalnog stanja. 

– Danas možemo da kažemo da je Grad u poslednje vreme uložio dosta sredstava u opštinu Surčin. Potrudićemo se da u dogledno vreme obezbedimo  bar još jedan klub za penzionere, budući da su naselja Progar, Boljevac ili Petrovčić prilično udaljena od centra Surčina i da penzionerima nije lako da prelaze toliki put – rekao je Šuša.  

Milica Đorđević je rekla da zahvaljujući Gradu Beogradu, Sekretarijatu za socijalnu zaštitu i Opštini Surčin danas je u sklopu Gerontološkog centra Beograd otvoren prvi klub na teritoriji ove opštine. 

– Klub je od izuzetnog značaja za seniore sa ove opštine. Sastoji se iz dva dela, prvi je za dnevni boravak i druženje korisnika, a drugi za sportsko-rekreativne aktivnosti i radne terapije. Klub nosi naziv „Dimitrije Jovanović” po velikom aktivisti klubova za odrasla lica. Bio je i veliki humanista i prvi član koji je pokrenuo humanitarne akcije u kojima su seniori Institutu za majku i dete donirali pakete za vaskršnje praznike – istakla je Milica Đorđević.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
14.8 ° C
15.2 °
14.1 °
55 %
5.1kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
12 °
Нед
17 °