2.5 C
Belgrade

Vesić: Evropska investiciona banka odobrila objavljivanje tendera za poslednju fazu izgradnje kanalizacije na levoj obali Dunava

Tenderska dokumentacija za izgradnju poslednje faze fekalne kanalizacije na levoj obali Dunava dužine 80 kilometara i površine preko 700 hektara dobila je odobrenje Evropske investicione banke (EIB) pa će tender biti objavljen početkom naredne sednice na portalu Evropske unije, izjavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Vesić je istakao da će izgradnja kanalizacije na levoj obali Dunava koštati 55 miliona evra, od čega je vrednost ugovora o finansiranju koji je Grad Beograd potpisao sa EIB-om 35 miliona evra, dok se iz budžeta grada obezbeđuje 20 miliona evra.

– Do sada smo prošlog decembra raspisali tender za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda „Krnjača” za koji ćemo 14. marta otvoriti ponude i izabrati izvođača. Pored toga već smo počeli da izvodimo radove na izgradnji kanalizacije iz dela koji finansira Grad Beograd. Prošle nedelje počeli smo da gradimo pet kilometara sekundarne kanalizacione mreže sa 450 kućnih priključaka za deo naselja Krnjača, već smo završili izgradnju preko sedam kilometara sekundarne kanalizacione mreže u Bloku Braće Marić u naselju Krnjača i gradimo kanalizacionu crpnu stanicu „Krnjača 2” – rekao je Vesić.

– Sada će tenderom EIB biti finansirana i građena fekalna kanalizaciona mreža dužine 80 kilometara na području od preko 700 hektara. Gradiće se primarni kolektori ukupne dužine sedam kilometara, i to u Borči, Kotežu i duž Zrenjaninskog puta, kao i veći broj crpnih stanica – izjavio je Vesić.

On je najavio da će se fekalna kanalizaciona mreža graditi kombinovanim sistemom – gravitaciona i vakumska.

– Ugovorom o finansiranju obezbeđena je izgradnja kompletnih kućnih priključaka, tako da u ulicama gde se bude gradila vakumska kanalizacija domaćinstva neće imati finansijske izdatke niti za nabavku niti za ugradnju potrebne opreme. Po završetku izgradnje, korisnici će sa nadležnim javnim komunalnim preduzećem ugovoriti usluge odvođenja otpadnih voda prema važećim gradskim odlukama ali će plaćanje priključka biti omogućeno na 60 rata – rekao je Vesić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
2.2 ° C
2.5 °
1.7 °
80 %
4.1kmh
0 %
Сре
4 °
Чет
3 °
Пет
3 °
Суб
4 °
Нед
4 °