2.5 C
Belgrade

Vesić: Grad će nastaviti aktivno da podržava Beogradski festival piva

Grad Beograd će nastaviti aktivno da podržava Beogradski festival piva kao šestu najposećeniju manifestaciju tog tipa u svetu, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Popularni „Bir fest” je najposećeniji događaj u srpskoj prestonici, posećeniji i od dočeka Nove godine, istakao je Vesić na konferenciji za novinare, koja je organizovana zbog problema sa isplatama izvođačima na poslednjem festivalu piva.

On je ukazao na to da Grad Beograd nikada nije bio organizator manifestacije, ali da ju je od samog osnivanja podržavao jer je, istakao je, značajna za kulturu i turizam glavnog grada Srbije.

– Grad ni ubuduće neće biti organizator „Bir festa”, ali će ga podržavati kao i svaku drugu manifestaciju koja omogućava promociju naše kulture, umetnosti i turizma. Ali, posle ovih problema u koje je upao dosadašnji organizator festivala, Grad će ubuduće dugoročnim ugovorom jasnije definisati svoje obaveze – rekao je Vesić.

Vesić je zahvalio kompaniji „Skaj mjuzik” što je preuzela na sebe dugovanje prema izvođačima kao i buduću organizaciju Beogradskog festival piva, jer, kako je rekao, manifestacija je zbog dugovanja bila pred gašenjem.

– Drago mi je da je nađeno rešenje za muzičare koji su najmanje krivi u ovoj situaciji. Iza nas su dve teške godine za „ivent” industriju, koja je najviše pogođena pandemijom virusa korona. Grad se sve vreme pandemije trudio da očuva sve beogradske manifestacije. Održane su sve manifestacije osim Sajma knjiga, jer izdavači nisu bili zainteresovani. Tako je prošle godine Beogradski džez festival bio jedini tog tipa koji je održan u Evropi, a isto važi i za Fest. Ponosan sam zbog toga što smo pomogli industriji koja je najviše bila pogođena – kazao je Vesić.

On je najavio da je Grad Beograd obezbedio nekoliko starih, ugašenih kotlarnica i toplana od više hiljada metara kvadratnih koje će biti preuređene i namenjene kulturi, pre svega mladim neafirmisanim bendovima. Ista odluka o izmenama urbanističkog plana donesena je na Skupštini grada, 14. februara, podsetio je zamenik gradonačelnika.

– Uz pomoć Grada Beograda i zainteresovanih kompanija, ti budući muzički inkubatori biće besplatni, na usluzi mladim i talentovanim bendovima, ali i drugim umetnicima – zaključio je Vesić.  

Organizator Beogradskog festivala piva i direktor Beogradske kulturne mreže Vladica Radević je istakao da se ta kompanija već duže vreme nalazi u ozbiljnim finansijskim problema, koje je donekle uslovila i pandemija virusa korona.

– Uspeli smo da održimo „Bir fest” 2021. godine sa više od 60 izvođača, mahom iz zemlje i regiona. Finansijsku situaciju pokušavamo da rešimo mesecima, ali Beogradska kulturna mreža je u dugovanjima nekoliko miliona evra. Zbog toga smo se obratili kompaniji „Skaj mjuzik” prema kojoj Beogradska kulturna mreža ima dugovanje veće od 55 miliona dinara. Ovo je jedino racionalno rešenje kako ne bi došlo do gašenja Beogradskog festivala piva – pojasnio je Radević.

Osnivač i direktor kompanije „Skaj mjuzik” Milenko Škarić je istakao da će ta kompanija preuzeti sva dugovanja prema honorarima neisplaćenih muzičara, koja iznose oko šest miliona dinara, kao i dugovanje prema „Skaj mjuziku” od Beogradske kulturne mreže.

– Naša kompanija će preuzeti brend Beogradskog festivala piva. Dobili smo podršku Grada Beograda kako ovako značajna manifestacija ne bi bila ugašena, zbog čega posebno zahvaljujem Goranu Vesiću na razumevanju – istakao je Škarić.

On je istakao da će „Bir fest” ove godine biti održan od 18. do 22. avgusta u organizaciji „Skaj mjuzika”. 

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
2.5 ° C
2.8 °
1.3 °
79 %
3.6kmh
0 %
Сре
4 °
Чет
3 °
Пет
3 °
Суб
4 °
Нед
5 °