11.4 C
Belgrade

Vesić: Grad obezbedio sredstva za rekonstrukciju kapele Svete Petke na Kalemegdanu

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić održao je danas sastanak na Kalemegdanu povodom obnavljanja kompleksa Crkve Ružica i kapele Svete Petke. 

Vesić je tom prilikom istakao da je Grad na zahtev prote Vladimira Vukašinovića i Crkve Ružice obezbedio 100.000 evra za rekonstrukciju kapele Svete Petke. 

– Ova kapela je verovatno naš najpoznatiji sakralni i najposećeniji objekat. Veoma je značajan kako za Crkvu tako i za Beograd i bio je zaista poslednji trenutak da se izvrši restauracija kapele kako bi se sprečilo da se voda i dalje izliva i uništava freske i samu kapelu. Grad Beograd je za tu svrhu obezbedio 100.000 evra i taj posao ćemo raditi zajedno sa našom crkvom i Zavodom za zaštitu spomenika kulture. Nastavićemo da obezbeđujemo dodatni novac kako bi kapela bila u potpunosti rekonstruisana i kako bi svi koji dolaze u kapelu bili sigurni da dolaze u objekat koji će biti očuvan za vekove – poručio je Vesić.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd Olivera Vučković je izjavila da se Crkva Ružica i kapela Svete Petke nalaze u okviru kulturno-istorijske celine „Beogradska tvrđava”, koja je utvrđena za spomenik kulture od izuzetnog značaja.

– To sve govori o njihovoj kulturno-istorijskoj vrednosti i da su među najznačajnijim objekatima na prostoru tvrđave. Zavod za zaštitu spomenika kulture radi projekat koji će omogućiti da ovaj prostor u narednih godinu dana dobije potpuno drugačiji izgled. Svi oni nedostaci koji su se pokazali kod ovih objekata biće otklonjeni i zahvaljujući sredstvima Grada rekonstrukcija će biti gotova do kraja godine –  rekla je Vučkovićeva.

Prota Vladimir Vukašinović je zahvalio zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću i Gradu na razumevanju i pomoći koja je bila neophodna. 

– Crkva i kapela Svete Petke su godinama u problemu, prvenstveno zbog vlage. Sada konačno krećemo da to rešavamo kako bi zasijale svojim punim sjajem – zaključio je prota Vukašinović.

Sastanku je prisustvovala i direktorka Fondacije za decu i mlade Beograda „Gnezdo” Tanja Popović.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
11.4 ° C
11.9 °
9.7 °
62 %
5.1kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
12 °
Нед
17 °