2.9 C
Belgrade

Vesić: Gradimo preko 500 kilometara kanalizacije i osam fabrika za preradu otpadnih voda

Ove godine u Beogradu se gradi preko 500 kilometara kanalizacije i osam fabrika za preradu otpadnih voda, što je istorijski uspeh i iskorak našeg grada u 21. vek, rekao je Goran Vesić, gostujući u jutarnjem programu Studija B.

– U okviru projekta „Čista Srbija”, u Obrenovcu radimo oko 90 kilometara kanalizacije i fabriku za preradu otpadnih voda. Posle završetka ovog projekta, preko 75 odsto teritorije Obrenovca imaće kanalizaciju, izuzev šest mesnih zajednica. Gradi se fabrika za preradu otpadnih voda u Ostružnici i sekundarna kanalizacija u Umci, Bariču, Moštanici, Sremčici, Ostružnici, Žarkovu i Železniku, što je preko 60 kilometara kanalizacije. U Lazarevcu gradimo skoro 100 kilometara kanalizacije i dve fabrike za preradu otpadnih voda u Velikim Crljenima i Lazarevcu. U Mladenovcu se gradi 70 kilometara kanalizacije i fabrika za preradu otpadnih voda a u Sopotu skoro 80 kilometara kanalizacije i fabrika – rekao je Vesić.

On je podsetio da je raspisan tender za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava, odnosno za izgradnju prečistača za preradu otpadnih voda, a uslediće još dva tendera, izmeću ostalog tender za izgradnju same kanalizacije približne vrednosti 50 miliona evra, od čega 35 miliona daje Evropska investiciona banka, a 15 miliona evra Grad Beograd. 

– Fabriku za preradu otpadnih voda i 82 kilometra kanalizacije na levoj obali Dunava počinjemo da gradimo već u februaru. Time ćemo definitivno rešiti problem na levoj obali Dunava, to jest svi će dobiti kanalizaciju. Ono što je još važnije, sve otpadne vode će biti prerađivane i tako prerađene ići u Dunav – istakao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je najavio da počinje izgradnja najveće fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu koju finansira Vlada Republike Srbije a čija je vrednost 285 miliona evra.

– Time ćemo rešiti problem otpadnih voda na teritoriji užeg jezgra Beograda koji pokriva oko 1,5 miliona ljudi – rekao je Vesić.

On je dodao da pregovara sa stranim kreditorima kako bi se obezbedila podrška za izgradnju kompletne kanalizacije i postrojenja za preradu otpadnih voda u Kaluđerici.

Vesić je podsetio da Beograd danas sve fekalije iz kanalizacije bez prerade direktno izliva u Savu i Dunav, što znači da svake godine izlivamo otprilike 60.000 olimpijskih bazena fekalija u naše dve reke. 

– Imamo oko sto direktnih izliva kanalizacije u Savu i Dunav. Kada završimo postrojenje u Velikom selu, ukinućemo 80 takvih izliva, a kada završimo i ove druge fabrike, ukinućemo sve, što znači da ćemo konačno prerađivati otpadne vode – zaključio je Vesić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
2.6 ° C
2.8 °
2.4 °
96 %
1.5kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °