2.9 C
Belgrade

Vesić: Javni bicikli u Beogradu do kraja godine

Beograd će ove godine dobiti javne bicikle kao mnogi drugi razvije gradovi sveta, rekao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, gostujući u jutarnjem programu TV Prva i potvrdio da je kompanija „Helbiz” izabrana kao prvi i ekskluzivni upravljač sistema javnih bicikala u Beogradu na period od 15 godina na javnom tenderu koji je raspisao grad Beograd.

– Kada novoizabrana Skupština grada potvrdi ovaj ugovor na ulicama našeg grada naći će se hiljadu javnih bicikala, koje će građani moći da uzmu na 150 stanica za javne bicikle. Najviše stanica za javne bicikle, čak 47, biće postavljeno u Novom Beogradu. Potom slede Stari grad 20 stanica, Palilula 18, Zvezdara 13, Vračar 12, Savski venac 15, Voždovac 15, Čukarica 3 i Zemun 7 stanica – objasnio je Vesić.

Američka kompanija „Helbiz”, osnovana 2015. godine u Njujorku, nudi raznoliku flotu vozila uključujući električne bicikle, električne skutere, električne trotinete u 40 gradova SAD, Evrope, kao i u Singapuru.

Grad Beograd je 30. decembra prošle godine objavio javnu nabavku kojom traži partnera za sistem javnih bicikala i to kroz koncesiju na 15 godina, čija je vrednost oko pet miliona evra.

– Grad Beograd planira da u naredne četiri godine izgradi oko 500 kilometara novih biciklističkih staza, kako bi se obezbedila neophodna infrastruktura za korišćenje bicikala – poručio je Vesić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.9 ° C
3 °
2.4 °
90 %
3.6kmh
75 %
Пет
3 °
Суб
5 °
Нед
4 °
Пон
9 °
Уто
7 °