16.8 C
Belgrade

Vesić: Mesto u beogradskim vrtićima za svu decu

Beograd će ove godine skoro sigurno biti bez liste čekanja za decu u vrtićima, a pre samo deset godina, 2012. godine, na mesto je čekalo skoro 17 hiljada mališana. Ovo je velika pobeda Beograda, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić gostujući u jutarnjem programu RTV Pink.

– Na konkurs za upis dece u beogradske predškolske ustanove pristiglo je oko 14.500 prijava na ponuđenih 13.955 slobodnih mesta. Kako jedan broj roditelja više puta prijavljuje decu, a kako smo u međuvremenu otvorili novi vrtić na Čukarici, dok se vrtići na Bežanijskoj kosi i Zemunu završavaju, jasno je da smo blizu cilja da nemamo liste čekanja za decu u beogradskim vrtićima –  rekao je Vesić.

On je rekao da danas u predškolskim ustanovama u Beogradu ima 35 hiljada mališana više nego 2012. godine.

– Kada je reč o gradnji vrtića, pre samo pet godina Grad je na konkursu nudio oko sedam hiljada slobodnih mesta, a ove godine gotovo 14 hiljada mesta. U Beogradu živi oko 106.000 dece od kojih oko 80.000 ide u vrtiće, što je 75 odsto obuhvata celokupne populacije uzrasta od jedne do šest godina – istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika podsetio je da je Grad Beograd potpisao ugovore o projektovanju i izgradnji devet novih vrtića koji se nalaze na Miljakovcu 3, Bloku 8a, Bloku 62, naselju Braće Jerković, naselju Mirjevo, u selu Stepojevac, u Borči, u Sremčici i u Mladenovcu. Takođe je podsetio da je poslednje dve godine Grad izgradio pet vrtića koji se nalaze na Čukarici, u Obrenovcu, na Vračaru, u Surčinu, Rakovici.

– Nikada u modernoj istoriji Beograda, od kako u našem gradu postoji organizovana briga za predškolsku decu, nije za tako kratak period izgrađeno ili se gradi čak 14 vrtića – zaključio je Vesić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
light rain
16.8 ° C
16.9 °
15.2 °
90 %
2.1kmh
40 %
Нед
18 °
Пон
25 °
Уто
28 °
Сре
26 °
Чет
28 °