11.1 C
Belgrade

Vesić: Na oko 80 odsto površina lokacije za depo metroa upisana javna svojina grada

Izgradnja metroa započela je krajem prošle godine nasipanjem terena na Makiškom polju. Do sada je završeno uređenje podtla na površini od tri hektara, a na još devet hektara zemljišta u toku je raščišćavanje terena, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Kako je precizirao za Beoinfo, na 2,2 hektara završena je izrada nasipa i na više od pola hektara nasut drobljeni kamen. 

– U obuhvatu lokacije za depo metroa bilo je neophodno rešiti imovinsko-pravne odnose i upisati javnu svojinu grada na 72 hektara. Na oko 80 odsto površina upisana je javna svojina grada, a u toku je rešavanje preostalih katastarskih parcela. Od 749 katastarskih parcela potrebnih za izgradnju depoa do sada je javna svojina upisana na 645 katastarskih parcela. Vlasnicima je do sada isplaćena naknada u vrednosti od 1,2 milijarde dinara, u pripremi je isplata za još 300 miliona dinara, a tokom 2022. godine planirana je isplata još 1,4 milijarde dinara – rekao je Goran Vesić.

Prema njegovim rečima, u međuvremenu je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda potpisala ugovor za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju saobraćajnica i hidrotehničke infrastrukture u funkciji metroa. Ukupna dužina ovih saobraćajnica je oko šest kilometara i povezaće ulice Endija Vorhola i Bore Stankovića sa petljom na Savskoj magistrali. 

– Osim saobraćajnica, projektuju se primarni kolektori i za atmosferske vode ukupne dužine od 6,5 kilometara, kao i preko pet kilometara kolektora koji će prečišćene atmosferske vode odvesti sa lokacije Makiškog polja – istakao je zamenik gradonačelnika i dodao da je istovremeno u toku izrada planova detaljne regulacije za drugu fazu prve linije metroa, kao i za drugu liniju metroa.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
10.9 ° C
13.6 °
8.7 °
94 %
0kmh
0 %
Уто
25 °
Сре
26 °
Чет
23 °
Пет
23 °
Суб
22 °