16.6 C
Belgrade

Vesić najavio jubilarni 30. Belef od 23. juna do 9. jula

Beogradski letnji festival – Belef biće održan od 23. juna do 9. jula pod sloganom „Želim magiju”, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je u Botaničkoj bašti „Jevremovac” istakao da je reč o jubilarnom 30. Belefu.

– U skladu sa velikim jubilejom, trudićemo se da ovaj Belef bude drugačiji od ostalih. Predviđene su izvedbe 34 predstave, od kojih su šest premijere, uz dve beogradske premijere. Slogan ovogodišnjeg Belefa je „Želim magiju” po čuvenoj replici iz filma „Tramvaj zvani želja”. Verujem da će Beograđani i gosti prestonice uživati u magiji te tri sedmice – istakao je Vesić.

On je istakao da se u zadnjih nekoliko godina velika pažnja posvećuje organizaciji Belefa, s obzirom na to da dosta stanovnika preko leta ostaje u prestonici.

– Postoji potreba da se tokom leta organizuju različiti festivali i druga dešavanja, kako bi se nadomestio nedostatak kulturnog sadržaja. Ovo je zajednički poduhvat beogradske kulture u koji su uključena beogradska pozorišta, gradske ustanove kulture i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda – zaključio je Vesić.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl je istakao da je od prošle godine Belef redefinisan u pretežno pozorišnu manifestaciju revijalnog karaktera.

– Za te tri sedmice očekuju nas dešavanja na više punktova u Beogradu, primarno ovde u Botaničkoj bašti. Počinjemo sa predstavom „Drama o kraju sveta” – Ateljea 212, potom sledi „Tramvaj zvani želja” – Beogradskog dramskog pozorišta. Imaćemo u okviru festivala i predstavu Zvezdara teatra „Priča o Milutinu”, te predstavu „Sveta Prada” Bitef teatra – naveo je Karl.

On je istakao da muzički događaji čine ovaj Belef drugačijim.

– Muzički događaji, između ostalih, obuhvatiće nastup francuske umetnice Barbare Pravi, koja je pre nekoliko godina bila učesnica Eurosonga, pa sve do izvođenja „Karmina Burane” u Narodnom pozorištu. Pošto je sve u znaku jubileja, ovog Bitefa Bilja Krstić i „Bistrik orkestar” obeležavaju 30 godina rada koncertom na Trgu republike, dok će Simfonijski orkestar RTS-a reprizirati koncert kojim je završen 50. Fest. Kao poseban dragulj ovogodišnjeg Belefa biće nastup Marte Argerič na sceni Kolarca, a koji je prethodno odložen na Bemusu zbog pandemije virusa korona – precizirao je resorni sekretar.

Događaju su prisustvovali zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, direktor Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević i direktor Narodnog pozorišta Svetislav Goncić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
16.6 ° C
18 °
15.7 °
48 %
6.2kmh
0 %
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
17 °
Пет
15 °
Суб
14 °